Διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου

Από το πρωί της Τετάρτης θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι και πρόσθεσε πως ενημερώθηκε ότι «η εισβολή θα γίνει την Τετάρτη 16/2».

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Θα την κάνουμε την Ημέρα της Ενότητας. Το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Την ημέρα αυτή, θα υψώσουμε εθνικές σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας», δήλωσε στο διάγγελμα του ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Κριμαίας και των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που κατέχονται προσωρινά από τη Ρωσία, θα επιστρέψουν στον ουκρανικό έλεγχο αποκλειστικά μέσω διπλωματικών οδών.

«Θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Τόσο το Ντονμπάς όσο και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Αποκλειστικά μέσω διπλωματίας. Δεν καταπατούμε άλλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικά μας», είπε ο Ζελένσκι.

«Είμαστε σίγουροι για τις ένοπλες δυνάμεις μας, αλλά ο στρατός μας πρέπει επίσης να αισθανθεί την υποστήριξή μας. Η συνοχή μας και η ενότητά μας. Η βάση του στρατού μας είναι η εμπιστοσύνη του λαού μας και μια ισχυρή οικονομία», είπε ο Ζελένσκι.

Υποστήριξε ότι οι αρχές είχαν σχηματίσει επαρκή αποθεματικά για να αποκρούσουν «επιθέσεις» στο εθνικό νόμισμα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, καμία από τις βιομηχανίες που χρειάζονται υποστήριξη δεν θα περάσει απαρατήρητη, «όπως συνέβη με τις αεροπορικές εταιρείες. Απόδειξη αυτού είναι η σταθερή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και ο ανοιχτός ουρανός», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλέκσιι Ντανίλοφ διέψευσε κατηγορηματικά την πιθανότητα ενός δυναμικού σεναρίου επιστροφής των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επιτέθηκε σε όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και τους κάλεσε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να σταθούν δίπλα στους πολίτες και τον στρατό.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Ζελένσκι:

«Σπουδαίοι άνθρωποι μιας σπουδαίας χώρας!

Απευθύνομαι σε εσάς αυτήν την τεταμένη στιγμή.

Το κράτος μας αντιμετωπίζει σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις που απαιτούν από εμένα και τον καθένα μας να είμαστε υπεύθυνοι, σίγουροι και συγκεκριμένοι.

Μας τρομάζει ο μεγάλος πόλεμος και ορίζεται ξανά η ημερομηνία της στρατιωτικής εισβολής. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Είμαστε συστηματικά σε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα. Στο στρατό – αυξήστε το σώμα γύρω από τα σύνορα. Στο διπλωματικό μέτωπο προσπαθούν να μας στερήσουν το δικαίωμα να καθορίζουμε τη δική μας εξωτερική πολιτική πορεία. Στον ενεργειακό τομέα, περιορίζουν την παροχή φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα. Στο μέτωπο της ενημέρωσης, επιδιώκουν να σπείρουν τον πανικό σε πολίτες και επενδυτές μέσω των ΜΜΕ.

Όμως το κράτος μας σήμερα είναι πιο δυνατό από ποτέ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απειλή που αντιμετωπίζει ο σπουδαίος ουκρανικός λαός. Πριν από δύο χρόνια, εμείς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, φαινόμαστε μπερδεμένοι στα μάτια της πανδημίας. Ενώθηκαν όμως και με ξεκάθαρα συστημικά βήματα ουσιαστικά την νίκησαν. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο ισχυρός ουκρανικός λαός έχει δείξει τα καλύτερά του προσόντα – ενότητα και θέληση για νίκη.

Σε αντίθεση με την πανδημία πριν από δύο χρόνια, σήμερα κατανοούμε ξεκάθαρα όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε για αυτές. Έχουμε σιγουριά, αλλά όχι αυτοπεποίθηση. Κατανοούμε όλους τους κινδύνους. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, υπολογίζουμε διαφορετικά σενάρια, προετοιμάζουμε αξιοπρεπείς απαντήσεις σε όλες τις πιθανές επιθετικές ενέργειες.

Γνωρίζουμε ακριβώς πού βρίσκεται ο ξένος στρατός κοντά στα σύνορά μας, τον αριθμό του, τις τοποθεσίες του, τον εξοπλισμό του και τα σχέδιά του.

Έχουμε κάτι να αντιτάξουμε. Έχουμε έναν υπέροχο στρατό. Τα παιδιά μας έχουν μοναδική εμπειρία μάχης και σύγχρονα όπλα. Αυτός είναι ένας στρατός πολλές φορές ισχυρότερος από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια.

Μαζί με τον στρατό, η ουκρανική διπλωματία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων μας. Καταφέραμε να κερδίσουμε διπλωματική υποστήριξη από όλους σχεδόν τους ηγέτες του πολιτισμένου κόσμου. Οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν ήδη επισκεφθεί και υποστηρίξει την Ουκρανία, είτε θα το κάνουν στο εγγύς μέλλον. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρης της ηπείρου εξαρτάται από την Ουκρανία και τον στρατό της.

Θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Τόσο το Ντονμπάς όσο και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Αποκλειστικά μέσω της διπλωματίας. Δεν καταπατούμε τους άλλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και ο στρατός μας πρέπει να αισθάνεται την υποστήριξή μας, την συνοχή μας και την ενότητά μας. Η βάση του στρατού μας είναι η εμπιστοσύνη των δικών μας ανθρώπων και η ισχυρή οικονομία.

Έχουμε σχηματίσει επαρκή αποθέματα για να αποκρούσουμε επιθέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Δεν θα αγνοήσουμε κανέναν κλάδο που θα χρειαστεί κρατική υποστήριξη. Όπως συνέβη τις προάλλες με τις αεροπορικές εταιρείες. Και απόδειξη αυτού είναι η σταθερή ισοτιμία εθνικού νομίσματος και οι ανοιχτοί ουρανοί.

Σημαντικό μέτωπο άμυνας είναι η αντικειμενική κάλυψη της κατάστασης από τα εγχώρια ΜΜΕ. Και τώρα θέλω να απευθυνθώ στους Ουκρανούς δημοσιογράφους μας. Ορισμένοι από εσάς πρέπει μερικές φορές να εκτελούν τα καθήκοντα των κατόχων πολυμέσων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Δουλέψτε για την Ουκρανία, όχι για αυτούς που έφυγαν. Η μοίρα της χώρας σήμερα εξαρτάται από την έντιμη θέση σας.

Και τώρα θέλω να απευθυνθώ όχι σε αυτούς που έμειναν με την Ουκρανία και στην Ουκρανία, αλλά σε αυτούς που την εγκατέλειψαν την πιο κρίσιμη στιγμή. Η δύναμή σου δεν είναι στα χρήματα και τα αεροπλάνα σου, αλλά στην πολιτική θέση που μπορείς να δείξεις. Επιστρέψτε στους ανθρώπους σας και στη χώρα από την οποία αποκτήσατε τα εργοστάσια και τον πλούτο σας. Σήμερα, όλοι κάνουν ένα πραγματικό τεστ για έναν πολίτη της Ουκρανίας. Περάστε το με αξιοπρέπεια. Ας καταλάβουν όλοι για ποιον η Ουκρανία είναι πραγματικά η πατρίδα και για ποιους είναι απλώς μια πλατφόρμα για χρήματα.

Απευθύνομαι χωριστά σε όλους τους εκπροσώπους του κράτους: δημόσιους υπαλλήλους, λαϊκούς βουλευτές όλων των βαθμίδων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή σκοπεύουν να το πράξουν. Ο λαός της Ουκρανίας σας εμπιστεύτηκε όχι μόνο τη διακυβέρνηση του κράτους, αλλά και την προστασία του. Είναι άμεσο καθήκον σας σε αυτήν την κατάσταση να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Σας προσφέρω τώρα να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε δίπλα-δίπλα με τον ουκρανικό στρατό, τη διπλωματία και τον λαό!

Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Θα την κάνουμε την Ημέρα της Ενότητας. Το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Την ημέρα αυτή, θα υψώσουμε εθνικές σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας.

Έχουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Θέλουμε την ελευθερία και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για αυτήν. 14.000 υπερασπιστές και πολίτες που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μας παρακολουθούν από τον ουρανό. Και δεν θα προδώσουμε τη μνήμη τους.

Όλοι θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι και η ευτυχία αγαπά τους δυνατούς. Δεν καταφέραμε ποτέ να τα παρατήσουμε και δεν πρόκειται να το μάθουμε.

Σήμερα δεν είναι μόνο του Αγίου Βαλεντίνου η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ουκρανία. Πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και συνεχίζουμε να χτίζουμε μαζί το μέλλον μας. Γιατί μας ενώνει η αγάπη για την Ουκρανία, ενωμένοι και μοναδικοί. Και η αγάπη θα νικήσει. Ναι, τώρα μπορεί να νομίζετε ότι είναι σκοτεινά. Αλλά αύριο ο ήλιος θα ανατείλει ξανά πάνω από τον γαλήνιο ουρανό μας.

Αγαπήστε την Ουκρανία!

Είμαστε ήρεμοι! Είμαστε δυνατοί!»

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr