Κομισιόν: «Απαράδεκτη» η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: «Απαράδεκτη» η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Ανησυχία στην ΕΕ για την υπόθεση των δυο ελληνόκτητων τάνκερ που κατασχέθηκαν στο Ιράν.

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, υποστήριξε πως η κατάσχεση των πλοίων είναι απαράδεκτη και πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης.

 

Εντολή να κατευθυνθούν προς το Μπαντάρ Αμπάς έλαβαν τα δυο ελληνόκτητα τάνκερ.

 

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνοσημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

 

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

 

Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς κατευθύνονται τα τάνκερ

Εντολή να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς έλαβαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tradewinds, τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ που κατελήφθησαν στις 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.

Οι ναυτικοί που βρίσκονται στα καράβια είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Έλληνες έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. Όπως δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών, η φρουρά που παραμένει στα τάνκερ επιτρέπει στους ναυτικούς να κυκλοφορούν στο πλοίο ενώ τους έδωσαν πίσω και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

 

Το Delta Poseidon από την άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, «σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr