Πως θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
ΔΙΕΘΝΗ

Πως θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Τέλος εποχής στη Βρετανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στην εξοχική της κατοικία στο Μπαλμόραλ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η δεύτερη μακροβιότερη στην παγκόσμια ιστορία πέθανε σήμερα, σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 χρόνια στο βρετανικό θρόνο.

Με τον θάνατο της βασίλισσας ο γιος της Κάρολος γίνεται ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, ο οποίος θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε  από την μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House.

Η «Επιχείρηση Μονόκερως» αποτελεί μέρος της Επιχείρησης «London Bridge», το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ακολουθήσει μετά την αναγγελία θανάτου της Ελισάβετ. Σύμφωνα με την «Επιχείρηση Μονόκερως», αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο ενώ η σορός της θα μεταφερθεί με το  βασιλικό τρένο, που θα ταξιδέψει με χαμηλή ταχύτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  από την Σκωτία στο Λονδίνο.

Όμως, πριν από τη μεταφορά στο Λονδίνο, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί αρχικά σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο. Εκεί, εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα επιτραπεί και στους πολίτες να παραβρεθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας. Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες τους ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Από το Εδιμβούργο το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με το βασιλικό τρένο αυτή τη φορά στο Λονδίνο, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Overstudy», σύμφωνα με το οποίο η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Σκωτία στο Λονδίνο με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF). Με όποιο σχέδιο και να μεταφερθεί το φέρετρο στη βρετανική πρωτεύουσα, θα το υποδεχθεί επιτροπή αποτελούμενη από την πρωθυπουργό της χώρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα παραμείνει επί 8 ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Στη βρετανική πρωτεύουσα προβλέπεται κυκλοφοριακό χάος από τα πλήθη που αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο από άλλα μέρη της χώρας ή το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα.

Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες μετά τον θάνατο της στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να απότισουν φόρο τιμής. Η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.

Ποια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

 

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της. Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr