ΔΙΕΘΝΗ

Σε ποιες παραλίες μπήκε τέλος στο τσιγάρο

Απαγόρευση καπνίσματος για όλο το έτος αποφάσισε η Βαρκελώνη στις παραλίες της
Σε ποιες παραλίες μπήκε τέλος στο τσιγάρο

Απαγόρευση καπνίσματος για όλο το έτος αποφάσισε η Βαρκελώνη στις παραλίες της.

 

Πιο αναλυτικά, στη Βαρκελώνη από χθες Δευτέρα 25 Ιουλίου έχει τεθεί σε ισχυ απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες της πόλης.  Η απαγόρευση θα αφορά όλους τους μήνες του έτους και όχι μόνο την περίοδο κολύμβησης.  Ωστόσο, το κάπνισμα θα επιτρέπεται στα beach bar.

Η λήψη του εν λόγω μέτρου αποφασίστηκε τόσο για λόγους υγείας όσο και περιβαλλοντικούς, καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα φίλτρα παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και αποσυντίθενται σε πλαστικές μικροΐνες.

 

Σύμφωνα με μελέτη, τα απορρίμματα τσιγάρων είναι το μοναδικό προϊόν απορριμμάτων με τη μεγαλύτερη αφθονία στις παραλίες της Δυτικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των αντικειμένων που συλλέγονται. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις παραλίες.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία εβδομάδα της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 19% των λουομένων κάπνιζε σε παραλίες χωρίς την απαγόρευση και μόλις το 2,6% κάπνιζε σε παραλίες χωρίς απαγόρευση.

Στη Βαρκελώνη, περίπου το 20% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά.

Πρόστιμο στους παραβάτες

Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο θα ανέρχεται στα 30 ευρώ και προς το παρόν θα αφορά όσους αγνοούν το αίτημα ενός δημοτικού αστυνόμου να σβήσουν το τσιγάρο.
Η Βαρκελώνη είναι η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που καταπολεμά το κάπνισμα στις παραλίες, αλλά η τάση αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, περίπου 550 παραλίες σε όλη την Ισπανία ήταν απαλλαγμένες από το κάπνισμα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από το 2014, όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε μόλις 15 παραλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 18% καπνιστές μεταξύ των λουομένων, αλλά τώρα το ποσοστό μειώθηκε στο 10%.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ