Χαλκίδα: Πώς έγινε το λάθος με την μετάγγιση αίματος σε ασθενή – Όλα τα Νέα στοιχεία
Ειδησεις ευβοια

Χαλκίδα: Πώς έγινε το λάθος με την μετάγγιση αίματος σε ασθενή – Όλα τα Νέα στοιχεία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το σοκαριστικό νοσηλευτικό λάθος που έλαβε χώρα προχθες.

Μια νοσηλεύτρια έκανε κατά λάθος μετάγγιση αίματος σε λάθος ασθενή με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στο Γ.Ν Χαλκίδας, 

Μόλις η κόρη της 85χρονης ασθενούς είδε τη νοσηλεύτρια να κάνει μετάγγιση αίματος στη μητέρα της, που δεν χρειαζόταν, κάλεσε αμέσως τον γιατρό που ετοίμαζε το εξιτήριο της ηλικιωμένης.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των  γιατρών και του Διοικητή του Νοσοκομείου, ενώ εσπευσμένα μετέβη από την  Αθήνα ειδικός αιματολόγος. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα αίματος της 85χρονης είναι διαφορετική από την γυναίκα που έπρεπε να γίνει η μετάγγιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με τα όσα δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου στο Evima.gr, η νοσηλεύτρια δεν πήρε παρά ελάχιστες σταγόνες αίματος. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους η 85χρονη παρέμεινε στο νοσοκομείο και πήρε χθες εξιτήριο.

Η ανακοίνωση των Εργαζομένων του Γ.Ν Χαλκίδας

Να μην πέφτει κανένας από τα “σύννεφα”, ούτε κάποιοι να κάνουν πως ανακαλύπτουν την Αμερική! Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας έχει επισημάνει εδώ και καιρό ποια είναι η κατάσταση στην πλειοψηφία των κλινικών.

Όταν σε όλους τους τόνους ‘φωνάζει’ ότι λόγω της τραγικής υποστελέχωσης διαμορφώνεται επικίνδυνη κατάσταση το εννοεί. Κάτι που επισημάνθηκε και στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο.

Το ανθρώπινο λάθος μπορεί να αποφευχθεί όταν οι όροι δουλειάς το επιτρέπουν. Μόνο που αυτό με μεγάλη δυσκολία γίνεται στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου. Ευτυχώς και αυτή τη φορά το λάθος δεν είχε τραγικές συνέπειες…..!

«Η νοσηλεύτρια έκανε το λάθος αλλά ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι»

Δεν θέλουμε να δικαιολογήσουμε κανέναν, καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν! Όμως επειδή πολύ εύκολα καταδικάζουμε τους ανθρώπους θα δώσουμε μια εικόνα του τι επικρατεί στο συγκεκριμένο τμήμα. Γιατί μπορεί η νοσηλεύτρια να έκανε το λάθος, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι……και αυτοί ”οι άλλοι” οφείλουν να λογοδοτήσουν….
Στη χειρουργική κλινική που έγινε το λάθος τα στοιχεία είναι αμείλικτα: συνολικά 10 νοσηλευτές είναι σε κύκλο βάρδιας (πρωί – απόγευμα – νύχτα), για 36 ασθενείς! Τη συγκεκριμένη ημέρα στο τμήμα ήταν 2 νοσηλεύτριες και η προϊσταμένη! Σε τμήμα που θα έπρεπε να είναι 6-7 νοσηλευτές ήταν δύο, δηλαδή 1 νοσηλεύτρια για 18 ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του τμήματος.


Το προσωπικό έχει πολλές χρωστούμενες άδειες και οφειλόμενα ρεπό. Το πρόγραμμα εργασίας δεν μπορεί να καλυφθεί, με αποτέλεσμα τις καθημερινές εξαντλητικές βάρδιες. Μάλιστα οι μισοί από τους εργαζόμενους δεν θα πάρουν ούτε 5 ημέρες καλοκαιρινή άδεια! Τα πρωινά αναγκάζεται και η προϊσταμένη του τμήματος να κάνει νοσηλεία για να καλύψει ανάγκες.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν, όμως το μόνο τους μέλημα ήταν η λειτουργία των Απογευματινών, επί πληρωμή χειρουργείων και όχι πως θα λειτουργήσουν τα τμήματα με ασφάλεια.

Μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ήδη απο το 2022 έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην οποία ο εισαγγελέας αναγνωρίζει την υποστελέχωση και την κατάσταση που επικρατεί ωστόσο δε μπορεί να κινηθεί ποινικά εφόσον δεν υπάρχει κάποιο τεκμηριωμένο περιστατικό, που να αποδεικνύει ότι κινδύνεψε ασθενής ή εργαζόμενος.

Δηλαδή με άλλα λόγια αν έχουμε άλλα Τέμπη τότε θα το δούμε……και τότε θα φταίει ο σταθμάρχης που στην περίπτωση μας θα είναι ο νοσηλευτής ή ο γιατρός!

Ο Σύλλογος επανήλθε με νέα μήνυση προς το Διοικητή, τη Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τη Δ/ντρια Διοικητικής Υπηρεσίας, αρχές Απριλίου 2024, την ημέρα που έγιναν τα πρώτα Απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή! Και αυτό γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό να στηρίξει τη συγκεκριμένη λειτουργία και γιατί αυξάνεται η επικινδυνότητα! Κατέθεσε για την τραγική υποστελέχωση, τα εξαντλητικά ωράρια, τις εφημερίες πέραν του νόμου, για τη λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλούς στελέχωσης κά. Ενημερωθήκαμε ότι αυτή η μηνυτήρια αναφορά βρίσκεται ακόμα στο αστυνομικό τμήμα, δεν έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία.

Θα παρέμβει άραγε η Δικαιοσύνη για να προσάψει ευθύνες σε όσους με πολιτικές αποφάσεις έχουν αφήσει σε αυτή την κατάσταση το Νοσοκομείο;

Ο λαός της Χαλκίδας και της Εύβοιας έχει μια επιλογή, μαζί με τους υγειονομικούς να παλέψει για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, για ενίσχυση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό.

Σε αυτό ο Σύλλογος εργαζομένων πρωτοστατεί και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα με παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr