Εύβοια: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Πού έστησαν μπλόκο
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Πού έστησαν μπλόκο

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι με τα τρακτέρ τους στήνουν μπλόκα σε διάφορους δρόμους της χώρας

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγρότες εξετάζουν είτε την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, είτε το συντονισμένο αποκλεισμό των Εθνικών Οδών της χώρας, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και αυτοί της Εύβοιας

Στο μπλόκο της Κηρίνθου στη Βόρεια Εύβοια σταμάτησαν σήμερα οι αγρότες τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Σταμενίτη και τον Γ.γ.  Δ. Παπαγιανίδη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατευθυνόταν προς την Αγία Άννα για τα εγκαίνια του αλιευτικού καταφυγίου.

Μπλόκο από τα τρακτέρ στην Κήρινθο

Τα τρακτέρ έβγαλαν στους δρόμους οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Μαντουδίου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους.

Στις 12 το μεσημέρι, έκλεισαν τον δρόμο στην Κήρινθο, στο ύψος της στροφής για την Κρύα Βρύση εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις αυξήσεις των τιμών των γεωργικών εφοδίων, αλλά και για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Λαϊκή Συσπείρωση: Κανένας μόνος του – Όλοι στον αγώνα!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Εύβοιας χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι βγήκαν στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους.

•      Παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν τη δουλειά τους. Να παραμείνουν στα χωριά, να ζουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

•      Παλεύουν την άθλια πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε., που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην ανεργία.

Ο αγώνας τους, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι κοινός αγώνας αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, επαγγελματιών και εμπόρων, νεολαίας.

Η κυβερνητική προπαγάνδα που έχει στόχο είτε να ξεγελάσει τους αγρότες είτε να τους συκοφαντήσει στους εργαζόμενους προκειμένου να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό πρέπει να πέσει στο κενό.

Ασπίδα μας είναι η αλληλεγγύη και η συμμαχία μας.

Αυτόν τον κοινό αγώνα σήμερα τον δυναμώνουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και καλούμε το λαό και όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και πρέπει τώρα να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Κανένας μόνος του!!! Όλοι στον αγώνα!

Τα μπλόκα που σχεδιάζουν οι αγρότες

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγρότες εξετάζουν είτε την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, είτε το συντονισμένο αποκλεισμό των Εθνικών Οδών της χώρας. Ήδη πάντως η ένταση ανέβηκε στο μπλόκο της Χαλκιδικής ανάμεσα στους αγρότες και στην Αστυνομία, όταν η πορεία των αγροτών με τα 35 τρακτέρ ξεκίνησε από το μπλόκο της Χαλκιδικής και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν το κονβόι των βαρέων μηχανημάτων στο ύψος του Λακκώματος επί της Εθνικής Οδού Μουδανίων-Θεσσαλονίκης. Στόχος των διαμαρτυρόμενων είναι να προσεγγίσουν το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο του Γραφείου του.

Σκυλακάκης: Οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Στα μέτρα για το ρεύμα που αφορούν τους αγρότες αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολλαπλές παρεμβάσεις και από κάποιες εξ αυτών αυτές οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα, όπως είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε ότι στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:

Μείον 10% στο αγροτικό ρεύμα.

Ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών που έχουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται οι αγρότες και φτάνουν τα 87 εκατ. ευρώ, όπου στη μεν Θεσσαλία θα δοθούν 8 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ η ΟΕΒ εκεί θα περάσει στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με ρύθμιση των χρεών της, με το κράτος να πληρώνει το 75% των χρεών, ενώ παράλληλα στους υπόλοιπους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων θα γίνει ρύθμιση δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο.

Το πρόγραμμα «Απόλλων», με το οποίο θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών ώστε να δοθεί αποκλειστικά ρεύμα στους Οργανισμούς αυτούς, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με χαμηλότερη τιμή.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε σχέση με τους συνεργατικούς οργανισμούς και τους αγρότες που έχουν συμβολαιακή γεωργία, όπου επίσης θα υπάρχει μια μακροχρόνια σύμβαση από τους παρόχους, πιθανότατα τη ΔΕΗ, ώστε μέσω φωτοβολταϊκών και μπαταρίας που θα επιδοτηθούν από το κράτος να έχουν επί δεκαετία ρεύμα 30% κάτω.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι από το πρώτο και το δεύτερο κομμάτι των μέτρων θα επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες.

Κελέτσης: Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, ωστόσο τόνισε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων. Αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων και στα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι ειδικά για τη Θεσσαλία προχωράει η απονιτροποίηση, οι προκαταβολές στο ζωικό και στο φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν σε 15 ημέρες και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για να καλυφθεί εισόδημα για τα επόμενα δύο χρόνια. «Βεβαίως έγιναν αστοχίες ειδικά με τις καθυστερήσεις στην κρατική αρωγή, αλλά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού από 5.000 έως 10.000», υπενθύμισε ο κ. Κελέτσης.

Εν αναμονή των αποφάσεων για τα μπλόκα

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν να δουν τα τρακτέρ ούτε να κατεβαίνουν στην Αθήνα, ούτε και να κόβουν τη χώρα στα δύο κλείνοντας την Eθνική Oδό. Γι’ αυτό και γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει διάλογος. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βγει μπροστά τόσο με την ανακοίνωση των μέτρων όσο και με την προσπάθεια να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. «Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, στην επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε την Παρασκευή και στη βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr