Εύβοια: Τι ώρα θα γίνει σήμερα η λιτανεία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Τι ώρα θα γίνει σήμερα η λιτανεία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Μεγάλη γιορτή σήμερα για την Εύβοια αλλά και για ολόκληρη την ορθοδοξία.

Σε κλίμα δέους και βαθιάς συγκίνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα η μεγαλειώδης λιτανεία στο Προκόπι της Εύβοιας, για τα 100 χρόνια εορτασμού του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.

Αυτή την ώρα τελείτε το αρχιερατικό συλλειτουργικό και στις 10:45 θα ακολουθήσει η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.

Χθες επέστρεψε στο Προκόπι Εύβοιας  το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου. Το κόμισαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Καρυστίας Σεραφείμ και ο Χαλκίδος Χρυσόστομος.

Στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του δεξιού άφθαρτου χεριού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, την παραμονή της μνήμης του (Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 7μ.μ.).

Η διαδρομή στον χρόνο του ιερού σκηνώματος του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του Αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή. Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραμικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, για τη συνδρομή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr