Εύβοια: Ξεκινά η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας – Όλες οι υπηρεσίες
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ξεκινά η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας – Όλες οι υπηρεσίες

Νέος Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας στην Εύβοια

Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια δημιουργείται στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Άνοια είναι η προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ενός ατόμου (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή, ομιλία, προσανατολισμός, αντίληψη), με αποτέλεσμα την αλλαγή της προσωπικότητάς του, τη δυσκολία επιτέλεσης καθημερινών λειτουργιών και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άνοιας με συχνότερη και γνωστότερη τη νόσο Alzheimer.

Η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική για την κατανόηση της ασθένειας, την έγκαιρη έναρξη αγωγής, τη βελτίωση, τον προγραμματισμό και την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών και της οικογένειας τους.

Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, πριν την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων προηγείται μία μακρά ασυμπτωματική περίοδος που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή πρόγνωση και πορεία της νόσου.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας απευθύνεται σε

  • Άτομα άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν, αλλά και μικρότερης ηλικίας, εάν συντρέχουν λόγοι (πχ οικογενειακό ιστορικό άνοιας)
  • Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, χωρίς ήδη διαγνωσμένη άνοια υπό αγωγή.
  • Φροντιστές και μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

  • Αξιολόγηση από Νευρολόγο
  • Νευροψυχολογική εκτίμηση
  • Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης (υγιών ατόμων και νοσούντων)
  • Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ
  • Δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης.

Η επιστημονική ομάδα στελεχώνεται από Νευρολόγο ειδικό στις διαταραχές μνήμης, Γενικό Ιατρό, Νευροψυχολόγο, Κοινωνικούς Επιστήμονες και Νοσηλεύτριες.

Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται δωρεάν στον γενικό πληθυσμό στο γραφείο Κοινωνικών υπηρεσιών, Αγγ.Γοβιού 4, Ψαχνά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού στο τηλέφωνο 2228025322.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr