Εύβοια: Ζητούν νέο αλιευτικό καταφύγιο – Στη Βουλή το θέμα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ζητούν νέο αλιευτικό καταφύγιο – Στη Βουλή το θέμα

Η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή των Γιάλτρων θα αποτελέσει σωτήρια λύση για την ασφαλή αγκυροβόληση των μεγάλης αξίας σκαφών τους.

Για «άμεση ανάγκη δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στα Γιάλτρα» κάνει λόγο η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Καζάνη, η οποία έφερε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής Ευβοίας κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή των αλιέων της περιοχής Γιάλτρων, με την οποία ζητούν την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου.

Στα Γιάλτρων εδρεύουν και αγκυροβολούν δεκαεννέα σκάφη που αποτελούν των δεύτερο μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Βόρειας Εύβοιας. Η περιοχή των Γιάλτρων, αλλά και ολόκληρη η περιοχή στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στην άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος, ενώ απασχολείται μεγάλος αριθμός εργατών και υπαλλήλων.

Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως φυσικό λιμάνι με δυνατότητα αγκυροβολίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται σταθερό λιμάνι, και επιτρέπεται η προσωρινή, και όχι μόνιμη, αγκυροβολιά πλοίων. Τους χειμερινούς μήνες, η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη καθώς  προκαλούνται φθορές, ζημιές και καταστροφές στα μεγάλης αξίας σκάφη.

Την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου οι αλιείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα σκάφη τους στο λιμάνι των Λουτρών Αιδηψού ή των Ωρεών, ενώ τους υπόλοιπους μήνες του έτους, οι αλιείς σπαταλούν το 1/3 της ημέρας τους στην μεταφορά του σκάφους τους. Ακόμα, η περιοχή των Γιάλτρων αποτελεί κομβικό σημείο γενικώς για ιδιοκτήτες σκαφών, τόσο επαγγελματικών, όσο και αναψυχής, καθώς πρόκειται για τουριστική περιοχή.

Η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή των Γιάλτρων θα αποτελέσει σωτήρια λύση για την ασφαλή αγκυροβόληση των μεγάλης αξίας σκαφών τους.

Το αλιευτικό καταφύγιο στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας με προϋπολογισμό 6.276.000,00€

Εντάχθηκε το έργο για το αλιευτικό καταφύγιο στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» έπειτα από συνεργασία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.276.000,00€ και αφορά στην κατασκευή των αναγκαίων έργων ολοκλήρωσης στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας στη Βόρεια Εύβοια που ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Η ολοκλήρωση των έργων είναι αναγκαία για την παροχή ασφαλών συνθηκών ελλιμενισμού καθώς και την άρτια εξυπηρέτηση των αλιέων της περιοχής, αλλά και των διερχόμενων αλιευτικών σκαφών που προσεγγίζουν στην περιοχή, δεδομένου ότι ο ευρύτερος  θαλάσσιος χώρος του Βόρειου Ευβοϊκού αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία της χώρας, στον οποίο δραστηριοποιούνται σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας.

Ενδεικτικά  αναφέρονται συνοπτικά οι σημαντικότερες εργασίες:

  • κατασκευή νέου τμήματος προσήνεμου μώλου κατ’ επέκταση του υφιστάμενου μήκους 109 μ. και πλάτους 5 μ., διπλού λιθεπενδεδυμένου μετώπου.
  • Εκσκαφές του θαλάσσιου πυθμένα για τη διαμόρφωση επιπέδων θεμελίωσης.
  • Κατασκευή ανωδομής στον μώλο και επίστρωσης δαπέδου.
  • Εξοπλισμός κρηπιδωμάτων με μεταλλικά εξαρτήματα, δέστρες, προσκρουστήρες και ανοξείδωτοι κρίκοι πρόσδεσης.
  • Πλήρης κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου περιλαμβάνονται φωτιστικά σώματα με βραχίονα και λάμπες τύπου LED.
  • Εγκατάσταση συστημάτων πυρόσβεσης και κιβώτια ηλεκτρικών και υδραυλικών παροχών στα ελλιμενιζόμενα επαγγελματικά σκάφη.
  • Εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου, για την αποκατάσταση της παλαιωμένης υποδομής.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση των αυτόματων Πυρσών Ναυσιπλοΐας.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων στο αλιευτικό καταφύγιο θα μπορούν να ελλιμενιστούν 60 αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr