Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο: Παραμένουν στο Σύνταγμα οι αγρότες από την Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο: Παραμένουν στο Σύνταγμα οι αγρότες από την Εύβοια

Τα δεκάδες τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα μπροστά και γύρω από την Βουλή θα παραμείνουν όλο το βράδυ στο σημείο, και θα αποχωρήσουν αύριο Τετάρτη.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με χιλιάδες κτηνοτρόφους να συρρέουν με σημαίες, κόρνες και πανό από την Εύβοια, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν και τον κόσμο να χειροκροτά στο πέρασμά τους.

Συνάδελφοί τους, που ήρθαν στην Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία, αγροτικά αυτοκίνητα και πλοία ξεκίνησαν να διαδηλώνουν στο μεγάλο συλλαλητήριο, από τις 18:30.

Στο πλευρό των αγροτών στάθηκαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματά μας»

«Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

«Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»

Ελληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο και την Κρήτη έφτασαν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ήταν γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές είχαν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Μάλιστα, είχαν παραταχθεί περίπου 150 τρακτέρ – αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr