Σεισμολόγοι: Φόβοι για ενδεχόμενο σεισμό 6 Ρίχτερ- Τα δεδομένα στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Σεισμολόγοι: Φόβοι για ενδεχόμενο σεισμό 6 Ρίχτερ- Τα δεδομένα στην Εύβοια

Ο «χορός των Ρίχτερ» με αλλεπάλληλους ιδιαιτέρως αισθητούς σεισμούς, προβληματίζει ειδικούς και πολίτες στην Εύβοια

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί εξαιτίας των δεκάδων ισχυρών σεισμών που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα τόσο στην Εύβοια όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναμφισβήτητα, το γεγονός πως στο νησί δεν ήταν ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο η σεισμική δραστηριότητα, αποτελεί από μόνο του ένα δεδομένο που προκαλεί προβληματισμό τόσο σε πολίτες όσο και σε ειδικούς.

Yπενθυμίζεται πως μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος – διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη αλλά και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει η Εύβοια επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».

Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός λέγοντας πως «πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα και περνάνε “Αβρόχοις ποσί”, χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις».

«Θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στο χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα.» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν μια εικόνα επιπτώσεων που απέχει από την γεωφυσική εικόνα των σεισμών. Η γεωφυσική εικόνα είναι ναι, πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη. Οι επιπτώσεις είναι όμως πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα που δεν είναι η περίπτωσή μας» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση συνέστησε «ετοιμότητα, ενημέρωση, επιμόρφωση, ασκήσεις στα σχολεία, σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές αρχές πολιτικής προστασίας. Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να καλυτερεύουν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό προσφέροντας στην κοινωνία.»

Τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια

«Ειδικά στα Ψαχνά, η μετασεισμική ακολουθία το λέω ευθέως, είναι μετασεισμική, προχωράει ομαλά και φυσιολογικά στις άλλες δύο εστίες, γιατί έχουμε τρεις εστίες εκεί ενεργοποιημένες παράλληλα, στο Λιμνιώνα – Βλαχιά που είναι στο βορειοανατολικό άκρο περίπου και το άλλο που είναι στο νότιο τμήμα, εξακολουθούμε να τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Τα τρία αυτά σημεία είναι ξεχωριστά «παρόλο που μπορεί να υποκρύπτεται ένας μηχανισμός που διήγειρε την μία μετά την άλλη, αλλά αυτό είναι μια επιστημονική υπόθεση […] Άρα και εκεί χρειάζεται προσοχή. Ο Εγκέλαδος κρύβει πολλά μυστικά, πολύπλοκα φαινόμενα» επισήμανε στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κος Παπαδόπουλος προέβη στην εκτίμηση πως εντός του 2023 θα έχουμε ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ.

Σε εντελώς διαφορετική εκτίμηση κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας σε σχέση με εκείνη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, σχετικά με ότι αφορά τον σεισμό που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στην Εύβοια.

Λέκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπενθυμίζεται πως είχε αναφέρει στον ΣΚΑΙ, πως μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, στο νησί, δεν υπάρχει ανησυχία, προσθέτοντας πως «πιθανότατα είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε».

Στην ερώτηση, αν ο σεισμός της Τετάρτης 4/1 είναι από το ίδιο επίκεντρο με αυτόν της δόνησης της 28ης Δεκεμβρίου ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι «δεν είναι από το ίδιο σημείο, είναι πιο βορειοανατολικά αλλά από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο και την ίδια ρηξιγενή ζώνη».

«Περιμέναμε να εκτονωθεί με σεισμούς από 3 ρίχτερ»

«Υπό αυτή την έννοια είμαστε περισσότερο ήσυχοι από την εκτόνωση του φαινόμενου» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να εκτονωθεί με σεισμούς από 3 ρίχτερ και κάτω ώστε να λέμε ότι τελειώνουμε με αυτό το φαινόμενο».

Τόνισε, τέλος, για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ ότι «το χθεσινό γεγονός το είχαμε συμπεριλάβει μέσα στιτς εκτιμήσεις που είχαμε κάνει (σ.σ. στην επιτροπή σεισμικού κινδύνου που συνεδρίασε μετά τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά).

Τι ανέφερε ο Παπαδόπουλος

«Σεισμός στις 22.01 προκαταρκτικού μεγέθους 4,3 (ΕΜSC) στην περιοχή Βλαχιάς κεντρικής Eύβοιας αισθητός και στην Αττική. Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα επισημάνει ότι εκεί έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας. Μεγάλη προσοχή στην Εύβοια».

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης με άλλη ανάρτησή του είχε επισημάνει τα εξής: «Nέα εστία σεισμών στην Εύβοια! Σεισμός μεγέθους 3,4 και μερικοί μικρότεροι έγιναν το ξημέρωμα κοντά στα Βλαχιά στα βορειοανατολικά από τη Μεσσάπια (Ψαχνά). Στα Ψαχνά η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr