Αυτός είναι ο νέος κατώτατος μισθός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτός είναι ο νέος κατώτατος μισθός

Στο υπουργικό Συμβούλιο έγιναν οι ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό που θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα.

Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός σήμερα κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και θα ισχύσει από τη 1η Απριλίου.

«Η συνολική αύξηση μαζί με τις προηγούμενες φτάνει το 27% για τον κατώτατο, καθώς το 2019 ήταν 650 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει στο τέλος της τετραετίας o μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, τόνισε ότι «πρόκειται για μόνιμα μέτρα που αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά που θα ισχύουν και μετά το πέρας της ακρίβειας. Η απόφαση είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Στόχος να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό».

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές»

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Βουλή πριν από την καταψήφιση χθες (28/03) της πρότασης δυσπιστίας:

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

«Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κατώτατο μισθό – Τι ισχύει για όσους έχουν τριετίες

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει κατοχυρώσει τριετίες, τα ποσά ενδέχεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 1 τριετία: 902 ευρώ, από 858 ευρώ
  • 2 τριετίες: 984 ευρώ, από 936 ευρώ
  • 3 τριετίες: 1.066 ευρώ, από 1.014 ευρώ
  • Έγγαμοι: + 83 ευρώ

Στόχος τα 950 ευρώ

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:

  • 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022
  • 713 ευρώ τον Μάιο του 2022
  • 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023

Αυξήσεις και σε 19 επιδόματα

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικούς και επισιτιστικούς κλάδους, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητοι αποδοχές, η αφορμή του εργοδότη, η παροχή, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα:

  1. Επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο. Προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  2. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτασαν ποινή στερητική της ελευθερίας :Το επίδομα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  3. Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το επίδομα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για τους σμυριδεργάτες, ορίζεται στο 70% των 50 κατ. ημερομισθίων, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε άλλα εποχικά ( δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης) ορίζεται στο 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
  4. Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων : Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  5. Ειδικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους.
  6. Επιχορήγηση προϊόντων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Το ποσό ισούται με το 50% του 80% του νόμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  7. Αποζημίωση για τους μαθητές – σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν: Για τους προπτυχιακούς φοιτητές το ποσό ισούται με το 30πλάσιο του νόμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  8. Αποζημίωση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας: Το πρόγραμμα προβλέπει αμοιβή που καταβάλλεται στους ωφελούμενους ίση με τον κατώτατο μισθό.
  9. Αποζημίωση προγράμματος κοινωφελών χαρακτήρα: Προβλέπεται η καταβολή καθαρών αμοιβών οι οποίοι αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  10. Επιδότης νέων θέσεων εργασίας: Οι αμοιβές συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Παράλληλα, από την αύξηση του κατώτατου επηρεάζονται επίσης, η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής αδείας, το βοηθητικό τέλος της ανεργίας, το βοηθητικό τρίμηνο παραμονής στη μητρώα ανέργων, αλλά και τα επιδόματα επίσχεσης, φερεγγυότητας και η αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑΣ.

Όπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν έχει φθάσει στα 780 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός έφθασε στα 1251 από 1046 που ήταν το 2019.

«Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέγεθος αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην ΕΕ με επίδοση, 2,5% (από 18690 ευρώ το 2022 σε 19150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο.Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: σε 2,1% έναντι 1%.Την περίοδο, μάλιστα, που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη: 5,9% μέση αύξηση στην Ελλάδα έναντι 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό συνέβη, γιατί παρά τις μεγάλες, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση απασχόλησης κατά περίπου 400.000 νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματική αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 6,1%».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr