Απόκριες 2022: Τα λύματα λένε «όχι» στις καρναβαλικές εκδηλώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκριες 2022: Τα λύματα λένε «όχι» στις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Με φόντο τις αποφάσεις για την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού η κ. Παγώνη αναφέρει πως «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα δει τους δείκτες και θα αποφασίσει. Είναι δύσκολη ακόμα η κατάσταση, χρειάζεται προσοχή».

«Πιστεύω ότι εβδομάδα ανά εβδομάδα πρέπει να γίνουν οι αξιολογήσεις για το αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι», είπε η Ματίνα Παγώνη στο Newsbomb.gr.

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουμε σε μία σχετική κανονικότητα ώστε να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία και η κοινωνία βάζει στο τραπέζι τη σταδιακή άρση των μέτρων σε πρώτη φάση αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους και με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, θα εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Πειραιώς, μίλησε στο Newsbomb.gr για τηνσταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού. «Ακόμα έχουμε υψηλούς δείκτες. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ έχουν μειωθεί και θα μειωθούν σταδιακά και έτσι όπως πάει θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα ωραίο Πάσχα. Περιμένουμε και μείωση στους σκληρούς δείκτες. Υπάρχει και μείωση στα κρούσματα, καθώς από τις 40.000 που είχαμε, τώρα έχουν πέσει και θα πέσουν και άλλο. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Με φόντο τις αποφάσεις για την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού η κ. Παγώνη αναφέρει πως «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα δει τους δείκτες και θα αποφασίσει. Είναι δύσκολη ακόμα η κατάσταση, χρειάζεται προσοχή».

Και συνέχισε «βεβαίως τα παιδιά θα πάνε ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους στα σχολεία, φορώντας πάντα τη μάσκα τους. Θα κάνουν και γιορτή στο σχολείο, κάτι που το στερήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Θα σας πω την προσωπική μου άποψη για τις καρναβαλικές παρελάσεις, αλλά ακόμα έχουμε 20 μέρες μπροστά μας. Την τελευταία εβδομάδα πρέπει να το δούμε και αν τότε οι δείκτες έχουν μειωθεί μπορεί να γίνουν μικρές παρελάσεις. Πιστεύω ότι εβδομάδα ανά εβδομάδα πρέπει να γίνουν οι αξιολογήσεις για το αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι. Υπάρχουν πόλεις όπως η Πάτρα, το Ρέθυμνο, η Κοζάνη, η Ξάνθη που περιμένουν με μεγάλη αγωνία την απόφαση των Ειδικών καθώς αυτή η γιορτή είναι κινητήριος δύναμη για την οικονομία της περιοχής τους».

Για τα γήπεδα ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει μια αύξηση της πληρότητας, αλλά και εκεί θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες μεγάλη προσοχή και να φοράνε μάσκες.

Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζεται να καταργηθούν
Τι θα γίνει με τα γήπεδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα από το 10% -και ανώτατο όριο τα 1000 άτομα- που είναι σήμερα να φτάσει ακόμη και στο 50%. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων σε μάσκες και αποστάσεις αναμένεται να έχουν οι υπεύθυνοι των ομάδων.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Οι επιστήμονες θα επανεξετάσουν τα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση, όπως εάν θα πρέπει να επιτραπούν οι όρθιοι και να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι.

Τι θα γίνει με το καρναβάλι

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βρεθεί η διεξαγωγή των καρναβαλιών και των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Επιστήμονες αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι πρέπει να θυσιαστούν οι Αποκριές και τα καρναβάλια προκειμένου να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό τους.

Λύματα: Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς και στις τοπικές κοινωνίες η αύξηση του ιικού φορτίου κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σε ορισμένες πόλεις οι οποίες κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατέγραψαν οι εξής πόλεις:

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02/22, στην Πάτρα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+177%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 24-30/01/22. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου κινείται σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται πως οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην τάση παρουσίας ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης με σταθερά όμως υψηλά επίπεδα αυτού δείχνουν τόσο την υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα όσο και την αστάθεια των κλιματικών συνθηκών που επηρεάζουν σημαντικά την επιβάρυνση των λυμάτων.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02//22, στην Ξάνθη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+7%) σε σχέση με την εβδομάδα 24-30/01/22.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+8%) σε σχέση με την εβδομάδα 24-30/01/22.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02/22, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ρέθυμνο παρουσίασε μικρή αύξηση (+31%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 24-30/01/22.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr