Αργίες 2023: Αντίστροφη μέτρηση για του Αγίου Πνεύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αργίες 2023: Αντίστροφη μέτρηση για του Αγίου Πνεύματος

Δείτε αναλυτικά όλες τις αργίες του 2023

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για του Αγίου Πνεύματος, που είναι η επόμενη αργία για τους περισσότερους εργαζόμενους και εργαζόμενες, καθώς φέτος «πέφτει» τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Επίσης αργία θεωρείται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Πότε «πέφτουν» οι επόμενες αργίες του 2023

  • 15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου
  • 28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι
  • 25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα
  • 26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων

Πώς θα πληρωθούν εκείνοι που θα εργαστούν

Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ αναφορικά με την πληρωμή όσων εργάζονται στις αργίες προβλέπονται τα εξής:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr