Δώρο Πάσχα: Πώς θα το πάρουν εργαζόμενοι σε αναστολή και όσοι είναι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Πάσχα: Πώς θα το πάρουν εργαζόμενοι σε αναστολή και όσοι είναι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Διευκρινίσεις για το Δώρο Πάσχα για όσους ήταν σε αναστολή ή υπάγονταν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εξέδωσε η ΓΣΕΕ μέσω του ΚΕΠΕΑ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων Ανέργων της ΓΣΕΕ, ειδικά για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή ή υπήχθησαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 30/04/2021, ισχύουν τα εξής ως προς το χρόνο και τρόπο καταβολής του Δώρου Πάσχα:

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή θα λάβουν το Δώρο Πάσχα από δύο διαφορετικές πηγές:

Α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.
Β) Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Πάσχα θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Γ) Η καταβολή από τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει ως εξής: α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 31η.03.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.05.2021.

 Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ως εξής:

Α) οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021).
Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, η αναλογία του Δώρου Πάσχα βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 31η.03.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021) και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Πάσχα ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα δώρα εορτών (Υπουργική Απόφαση 19040/1981 – ΦΕΚ Β’ 742).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr