Δύο συλλήψεις για τον θάνατο του 11χρονυ από την έκρηξη σε σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για τον θάνατο του 11χρονυ από την έκρηξη σε σχολείο

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Στις συλλήψεις δύο ατόμων προχώρησαν οι Αρχές στις Σέρρες για την έκρηξη που σημειώθηκε σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου από την οποία ένα παιδί 11 χρονών έχασε τη ζωή του και ακόμη δύο τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας, του 9ου δημοτικού σχολείου όπου συνέβη η φονική έκρηξη. Ο πρώτος, κατά πληροφορίες, είναι ο 52χρονος εργολάβος του έργου και ο δεύτερος ο 43χρονος ηλεκτρολόγος.

Η δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, που σχηματίστηκε εις βάρος τους αναφέρεται στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών, κατά συρροή, από αμέλεια, όπως επίσης της έκρηξης από αμέλεια.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Σερρών μίλησε στον ΣΚΑΪ δηλώνοντας  έξαλλος με τον διευθυντή του σχολείου και τον εργολάβο, ενώ ο διευθυντής του σχολείου από την πλευρά του αναφέρει πως ήταν από την αρχή αντίθετος στη μετατροπή του καυστήρα και ρίχνει ολη την ευθύνη στον δήμο.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, όλες οι Σέρρες πενθούν», δήλωσε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης το πρωί της Τρίτης (6/12) στον ΣΚΑΪ. «Είμαι και έξαλλος με όλους αυτούς που ευθύνονται για αυτή την απώλεια της παιδικής ψυχής. Δεν χωράει ο νους τον πόνο που νιώθουν οι γονείς. Είμαι έξαλλος με τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη μεταξύ μας σύμβαση. Είμαι έξαλλος και με τον διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου. Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Ο εργολάβος ενώ ξέρει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά μπήκε στο σχολείο. Κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς τον άφησε ο διευθυντής να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήξερε κανένας, δεν ενημερώθηκε κανένας από τον δήμο ότι θα κάνει αυτές τις δουλειές »,ανέφερε ρίχοντας ευθύνες στον διευθυντή του σχολείου και τον εργολάβο.

Ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος από την άλλη αναφέρει πως στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, ο κ Τσιότσιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα συνεργεία που έκαναν τις εργασίες είχαν αποχωρήσει, όταν έγινε η έκρηξη στο λεβητοστάσιο.

Ο διευθυντής ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr