Ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για την Greek Mafia μετά τις 2 συλλήψεις: Επτά ταυτοποιήσεις, διέπρατταν ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για την Greek Mafia μετά τις 2 συλλήψεις: Επτά ταυτοποιήσεις, διέπρατταν ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς

Πέραν των δύο ατόμων που συνελήφθησαν χθες, έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν δολοφονίας, εκρήξεις και εμπρησμούς πέντε ακόμη πρόσωπα. Δύο εξ' αυτών βρίσκονται έγκλειστα σε φυλακές.

Σε ανακοινώσεις προέβη η ΕΛΑΣ από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να ανήκει στη λεγόμενη Greek Mafia.

Οπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση πέραν των δύο ατόμων που συνελήφθησαν χθες, έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν δολοφονίας, εκρήξεις και εμπρησμούς πέντε ακόμη πρόσωπα. Δύο εξ’ αυτών βρίσκονται έγκλειστα σε φυλακές.

Στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, έχουν διαπραχθεί 3 ανθρωποκτονίες, 3 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 2 εμπρησμοί και 1 έκρηξη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πολλά αδικήματα.

Οπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση χθες σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι δύο συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτι, όπου βρέθηκαν δύο γεμιστήρες καλάσνικοφ.

Greek Mafia: Πώς η ΕΛΑΣ έφθασε στα 7 πρόσωπα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η εξιχνίαση των υποθέσεων είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων που είχαν προκύψει από τα αρχικά στάδια διερεύνησης και στη συνέχεια μέσω της συνδυαστικής αξιολόγησης του προανακριτικού υλικού στο σύνολό του.

Οπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, για τον σκοπό αυτό καταλυτική ήταν η συνδρομή ειδικών ερευνητών της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και του επσιτημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι μέσω των ειδικών μέσων και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, κατάφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης να παρέχουν ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανέδειξαν τον συσχετισμό μεταξύ των υποθέσεων και κατέδειξαν την ύπαρξη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση των μελών της καθώς και το κίνητρό τους για την τέλεση των προαναφερόμενων εγκληματικών ενεργειών.

Η πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστρογραφία, ναρκωτικά, όπλα κλπ.

Σε ποιες υποθέσεις προέκυψε η συμμετοχή τους

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση της ΕΛΑΣ, προέκυψε η συμμετοχή των επτά στις εξής περιπτώσεις:

Ανθρωποκτονία ημεδαπού την 25η Απριλίου 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας (Γιάννης Σκαφτούρος).

Δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν με χρήση πυροβόλων όπλων σε ημεδαπό, τον οποίον τραυμάτισαν θανάσιμα, τραυματίζοντας παράλληλα και δύο συγγενικά του πρόσωπα. Εν συνεχεία διέφυγαν με μηχανή, την οποία εγκατέλειψαν και κατά τη διάρκεια των ερευνών ανευρέθη. Κατά την αυτοψία στο χώρο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 23 κάλυκες, 1 βολίδα και 4 θραύσματα βολίδας, ενώ στην επιφάνεια της μηχανής βρέθηκαν αποτυπώματα τα οποία ανήκουν σε μέλος της οργάνωσης.

Διπλή ανθρωποκτονία ημεδαπών την 7η Ιουνίου 2023 στην περιοχή του Κορυδαλλού (Βασίλης Ρουμπέτης και Διονύσης Μουζακίτης).

Άγνωστοι προσέγγισαν όχημα το οποίο οδηγούσε ένα από τα θύματα, ενώ το έτερο θύμα βρισκόταν πλησίον του, και πυροβόλησαν εναντίον τους με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τους. Από τις έρευνες στο χώρο βρέθηκαν 50 κάλυκες και 5 βολίδες. Ένα μήνα αργότερα ανευρέθη στην περιοχή του Ασπροπύργου κλεμμένο όχημα, στην επιφάνεια του οποίου καθώς και σε αντικείμενα που περιείχε βρέθηκαν αποτυπώματα δύο μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, εντός του οχήματος βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, η ανάλυση των οποίων ανέδειξε την εμπλοκή ακόμη δύο μελών της οργάνωσης με την υπόθεση.

Εμπρησμός – έκρηξη στις εγκαταστάσεις εταιριών, ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώτου ημεδαπού θύματος (του Γιάννη Σκαφτούρου), την 10η Ιουνίου 2023, στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Τέσσερα άτομα, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσέγγισαν τον υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων δύο υπαλλήλους, προκάλεσαν πυρκαγιές και εκρήξεις σε φορτηγά οχήματα.

Εμπρησμός σε βιομηχανική αποθήκη την 16η Ιουνίου 2023.

Εννέα άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας βαρύ οπλισμό, εμβόλισαν με όχημα την είσοδο και εισήλθαν σε χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο, προκάλεσαν πυρκαγιά σε -23- μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με οχήματα, ένα εκ των οποίων ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, αναγκάζοντάς τους να το εγκαταλείψουν. Το όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν αποτυπώματα που ανήκουν σε δύο μέλη της οργάνωσης και ανέκυψαν στοιχεία που συνδέουν ακόμα ένα μέλος με τους εμπρησμούς.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού την 3η Ιουλίου 2023 σε περιοχή της Πιερίας.

Δύο επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν το όχημα που οδηγούσε το θύμα και πυροβόλησαν εναντίον του, με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη μηχανή και διέφυγαν με όχημα που οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την αυτοψία στο χώρο βρέθηκαν 5 κάλυκες. Από την προανάκριση ταυτοποιήθηκαν ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης και ο οδηγός του οχήματος που διέφυγαν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr