ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με SMS η ενημέρωση για τα voucher – Ποιοι μένουν εκτός

Με γραπτό μήνυμα θα ενημερωθούν οι τελικοί δικαιούχοι για την επιταγή επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με SMS η ενημέρωση για τα voucher – Ποιοι μένουν εκτός
Κοντά στο 1 εκατομμύριο έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν γίνει συνολικά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, καθώς στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 910.000 δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για την έκπτωση στην αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

 Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, τα SMS με τα voucher θα «φύγουν» στα κινητά έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Να υπενθυμίσουμε, ότι την επιταγή θα λάβουν μόνο οι 350.000, που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στις 3 αιτήσεις θα απορριφθεί.

 Οι δικαιούχοι έχουν καθοριστεί από εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώθηκαν από το point system ως εξής:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Επομένως οι τελικοί δικαιούχοι θα λάβουν γραπτό μήνυμα στο κινητό τους με το οποίο θα ενημερώνονται για το voucher.

Πλαφόν στις τιμές των καταστημάτων

Η πλατφόρμα για αιτήσεις έκλεισε όμως κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδήσουν ανεβάζοντας τις τιμές, αμέσως αφότου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή». Έτσι, με τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών.

Ειδικότερα, με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης επεκτείνεται και για τις ηλεκτρικές συσκευές, οι οποιες επιδοτούνται μέσα απο το προγραμμα «Αλλάζω συσκευή», το πλαφόν που ισχύει ήδη για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή, γεωργικά και κτηνιατρικά προϊόντα, πρώτες ύλες, δημητριακά κ.α.

Η διάταξη προβλέπει ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης το μικτό κέρδος από την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος προ της 31/12/2021. Ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται κλιμακούμενες κυρώσεις, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, που ξεκινούν από απλές συστάσεις και μπορούν να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο εως 1 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιδιώκεται η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα “Αλλάζω Συσκευή”. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας».

Τα βήματα μετά την αίτηση

Όσες αιτήσεις υποβάλλονται επιτυχώς, κατατάσσονται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Κάθε αίτηση που λαμβάνει μία συνολική βαθμολογία, η οποία προκύπτει από τις επιμέρους βαθμολογίες των κριτηρίων αξιολόγησης/βαθμολόγησης.
  • Μετά την καταληκτική ημέρα και ώρα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:

(1) Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

(2) Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.

(3) Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:

  • αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση,
  • αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ