Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι περισσότερο κερδισμένοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι περισσότερο κερδισμένοι

Οι διευκρινίσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόγραμμα που θα φέρει ηλεκτρικές συσκευές στη μισή τιμή σε 200.000 νοικοκυριά

«Στόχος μας είναι μέχρι το Μάιο να έχει ανοίξει η πλατφόρμα», ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

«Κοντά στο Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για 200.000 νοικοκυριά καταρχήν», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Όπως επανέλαβε, μάλιστα, «θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ η επιδότηση, για 200.000 νοικοκυριά, με ποσό επιδότησης από 30-50%».

Ποιοι θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση

«Έχουμε βάλει κοινωνικό κριτήρια, οικονομικά κριτήρια, δηλαδή οικογένειες πολύτεκνες, μονογονεϊκές, ή που έχουν ένα μέλος με αναπηρία θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση», ανέφερε ο υπουργός.

«Οι συσκευές που θα αντικατασταθούν θα είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία ή οι καταψύκτες. Έχει γίνει μελέτη και διαπιστώσαμε ότι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι τα κλιματιστικά, και τα ψυγεία. Θέλουμε να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές που είναι πιο ενεργοβόρες με καινούργιες και αποδοτικές.

Διαπιστώσαμε ότι μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση έως και 30-40% σε επίπεδο έτους».

Εύκολα και γρήγορα η αίτηση

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της αίτησης υπαγωγής στην επιδότηση θα είναι εύκολη και γρήγορη με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πάντως να υποβάλουν αίτηση και απευθείας σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών.

Στους ωφελούμενους θα χορηγείται εκπτωτικό κουπόνι που θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Τι θα γίνει αν εξαντληθεί η χρηματοδότηση

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Από το πρόγραμμα δεν αποκλείεται κανείς, ωστόσο όσο πιο μεγάλο εισόδημα έχεις τόσο μικρότερη θα είναι και η επιδότηση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr