Εύβοια: Σε συναγερμό οι Δήμοι για την αλλαγή του καιρού – Έρχεται κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Σε συναγερμό οι Δήμοι για την αλλαγή του καιρού – Έρχεται κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, εν όψει της έναρξης της περιόδου βροχοπτώσεων

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Δήμοι της Εύβοιας καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα οι δήμοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερέτριας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/10/2022 στο δημοτικό Κατάστημα της Αμαρύνθου.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, εν όψει της έναρξης της περιόδου βροχοπτώσεων, αλλά και της χειμερινής περιόδου που ακολουθεί, ενώ έγινε απολογισμός της θερινής περιόδου, σύμφωνα με τον οποίο, στην περιοχή μας εξελίχθηκαν ελάχιστες πυρκαγιές, χαμηλής κυρίως κλίμακας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών μας ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη για συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων που ήδη διενεργείται από την υπηρεσία της ΔΕΥΑΕ και των ρεμάτων στα οποία έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια, ιδίως του Σαρανταπόταμου που θα πρέπει να καθαριστεί άμεσα, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τονίστηκε από τον κ. Δήμαρχο η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας στην περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερέτριας κ. Κατερίνα Καρκαλέτση, ενώ συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Πέτρος Σμιλάκος, ο Αντιδήμαρχος Ερέτριας κ. Ευάγγελος Τσώκος, ο αντιδήμαρχος Αμαρύνθου κ. Γιώργος Σμπιλίρης, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτα Μπούγα, η πρόεδρος του ΔΚ Ερέτριας κ. Κατερίνα Κυριακοπούλου, ο πρόεδρος του ΔΚ Αμαρύνθου κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο πρόεδρος της ΤΚ Γυμνού κ. Χαϊνάς Γιώργος, η πρόεδρος της Κοινότητας Σέτας κ. Βαγγελίτσα Αργύρη, η διευθύντρια ΤΥΔΕ κ. Ζωή Λεμπέση, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας κ. Κλωτσοτήρας Βασίλειος, εκπρόσωπος της Εθελοντικής ομάδας «Αμαρυσία Άρτεμις» κ. Κων/νος Ρόγκας, οι εκπρόσωποι τους Εθελοντικού Σώματος ΕΣΔΔΕ (Εθελοντικό Σώμα Δασοπροστασίας Διάσωσης Εύβοιας) κ. Στάθης Χαράλαμπος και κ.Μάρκος Παπανδρέου και οι εκπρόσωποι του Fetes Club 4×4, κ.κ. Χαράλαμπος Παπαϊωάννου και Πέτρος Καλιαμπανάσης.

Πρόληψη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ζητήματα που αφορούν στον σχεδιασμό, την οργάνωση και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ανέμων, χιονοπτώσεων και παγετού κατά την χειμερινή περίοδο 2022-2023, με έμφαση στον συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Δημητρόπουλος έθεσε ως βασική αρχή την επικαιροποίηση όλων των στοιχείων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ τονίστηκαν οι αρμοδιότητες των φορέων, η προεργασία και η συντήρηση του εξοπλισμού, αλλά και η επικαιροποίηση των σχεδίων ώστε να είναι ενήμεροι όλοι οι πρόεδροι των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων για τον τομέα ευθύνης τους.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητρόπουλος: “Ως δήμος δίνουμε έμφαση στα μέτρα πρόληψης και συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας στη συλλογική προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων. Ο συντονισμός και η βέλτιστη συνεργασία όλων, προκειμένου να υπάρξει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας, αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου και των επιπτώσεων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων, παγετού, κ.ά. έντονων καιρικών φαινομένων.”

Ενώ ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η παράδοση πέντε αντλιών στα τοπικά εθελοντικά σώματα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Χαλκίδας κ. Κλωτσοτήρας, μίλησε για τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα όλων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που, τυχόν προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τονίστηκε η σημασία της συμμόρφωσης των πολιτών με τις υποδείξεις των αρχών. Επίσης αναφέρθηκε στην προσοχή των πολιτών για την εκδήλωση πυρκαγιών ακόμα και μετά την αντιπυρική περίοδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι την περίοδο του φθινοπώρου είχαμε 6 συλλήψεις από την Π.Ε. Χαλκίδας για φωτιές.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr