Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για τη φωτιά στη Σόγια: «Τεράστιες οι ευθύνες εργοδοσίας και κράτους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για τη φωτιά στη Σόγια: «Τεράστιες οι ευθύνες εργοδοσίας και κράτους»

Πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου και τις συνθήκες ασφαλείας του εργοστασίου

Ανακοίνωση που αφορά στη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο εργοστάσιο της Σόγια στα Πολιτικά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η πυρκαγιά αφορούσε ανάφλεξη αποθηκευμένου υλικού, που ευτυχώς περιορίστηκε σχετικά γρήγορα, πριν λάβει απειλητικές διαστάσεις αφού στον ίδιο χώρο βρίσκονται εύφλεκτα υλικά.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και αλλά και των ίδιων των εργαζομένων να περιορίσουν και να κατασβήσουν τη φωτιά δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης-κράτους και  της εργοδοσίας, όσον αφορά την πρόληψη και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτήματα εγείρονται για το αν ο χώρος αποθήκευσης του συγκεκριμένου υλικού ήταν κατάλληλος για αυτό, αν η απόσταση με άλλους χώρους αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών ήταν η ενδεδειγμένη, αν υπήρχαν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις πυρόσβεσης εντός του εργασιακού χώρου, αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ασκήσεις αντιμετώπισης πυρκαγιάς κτλ.»

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ζητάει:

  • Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και να μην υπάρξει καμία επίπτωση (μισθολογική ή άλλη) στους εργαζόμενους με αφορμή την πυρκαγιά.
  • Η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει από εξειδικευμένα συνεργεία που θα έχουν τα απαραίτητα ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας)..

Επίσης, με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Σόγια, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι  αναδεικνύεται ένα συνολικότερο θέμα, που είναι:

Αν υπάρχει (με ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων) ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, αντιμετώπισης και προστασίας από Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων όπου είναι εγκατεστημένες δεκάδες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr