Εύβοια: Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στα Βασιλικά ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στα Βασιλικά ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Η τέταρτη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Βασιλικών-Τσαπουρνιάς ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Η τέταρτη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Βασιλικών-Τσαπουρνιάς ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.

Τον απολογισμό του χρόνου έκανε ο Στρατής Καραβασίλης. Ένα χρόνο μέσα στον οποίο οι επιτροπές αγώνα ανέπτυξαν πλούσιο πρόγραμμα δράσης με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες και συλλαλητήρια κάνοντας ξεκάθαρη την απόφαση των κατοίκων να υπερασπιστούν τον τόπο τους αλλά και το δικαίωμά τους να ζουν αξιοπρεπώς.

Ο Μπάμπης Τσιβίκα εκπροσωπόντας τη Συντονιστική Επιτροπή πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας παρενέβη τονίζοντας ότι «η πολιτική που αποτελεί εύφλεκτο υλικό για τα δάση της χώρας συνεχίζεται, άρα κι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί». Παράλληλα επεσήμανε πως αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν ό,τι κατακτήθηκε αυτό το χρόνομ και πως ακόμα μένουν πολλά να διεκδικηθούν και να κερδηθούν με κυρίαρχο το αίτημα για 100% αποζημιώσεις σε όλους. Αναφέρθηκε κατά κλάδο, σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα ρητινοκαλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επαγγελματίες κ.α., αλλά και πού βρίσκεται η διαδικασία αποζημίωσης για καμμένα σπίτια που τα χρήματα που έχουν δοθεί ως σήμερα είναι ψίχουλα.

Ειδική αναφορά από τον κ Τσιβίκα έγινε στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που δεν προχωρούν, παρόλο που απαιτείται να «τρέξουν» άμεσα λόγω της κατάστασης της περιοχής αλλά και της επειγουσας ανάγκης αντιπλημμυρικής οχύρωσης της.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα σε υγεία, παιδεία, υποδομές, επεσήμανε ότι παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις και διογκώνονται με συγχωνεύσεις σχολείων, απουσία γιατρών κλπ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των κατοίκων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης στην πράξη αποδεικνύονται εμπαιγμός και γι’αυτό επιμένουν στην απόφαση τους να αγωνιστούν. Άλλωστε όπως τόνισαν, δεν τους έχει απομείνει άλλος δρόμος. Ζητήματα που θίχτηκαν, πέραν αυτών που αναφέρθηκαν εισηγητικά, ήταν η μη πρόβλεψη αποζημιώσεων για τις καμένες ελιές απ’ όπου οι πληγέντες εξασφάλιζαν το ελαιόλαδο τους, ο μη καθαρισμός των δασικών δρόμων, το πλήγμα των επαγγελματιών του τουρισμού, που φέτος όπως ειπώθηκε ζουν τη χειρότερη χρονιά τους, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για 100% πληρότητα που αγγίζει τα όρια της πολιτικής αλητείας, αφού η σεζόν στα χωριά της Β. Εύβοιας διαρκεί ελάχιστα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr