Εύβοια: Καταγγελία από το Σωματείο ΝΗΣΕΛΑΝ για τον Όμιλο AVRAMAR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Καταγγελία από το Σωματείο ΝΗΣΕΛΑΝ για τον Όμιλο AVRAMAR

Τι αναφέρουν στην ανακοίνωση

Καταγγελία από το Σωματείο ΝΗΣΕΛΑΝ για τον Όμιλο AVRAMAR

Η εταιρεία ανάρτησε στους χώρους δουλειάς έγγραφο με θέμα τη “σύγκρουση συμφερόντων” για το οποίο υπάρχουν ερωτήματα και ανησυχία ότι ανοίγει επικίνδυνους, για τους εργαζόμενους, δρόμους.

Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται τα συμφέροντά τους σε σύγκρουση με την εταιρεία!!! Μιλάει για επιχειρηματικές, προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες ή σχέσεις, όχι μόνο των ίδιων των εργαζομένων αλλά και συγγενών τους(!!!), που μπορεί να είναι ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας.

Ζητάει από τους εργαζόμενους να αποφεύγουν τέτοιες δραστηριότητες και να ενημερώνουν σχετικά τους προϊσταμένους τους!

Αν αφήσουμε στην άκρη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς αυτές δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει το κείμενο είναι μια ξεκάθαρη ομολογία πως η εταιρεία, σε συνδυασμό και με το συμφωνητικό εμπιστευτικότητας, ζητάει να ελέγχει την προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Από πότε οι εργαζόμενοι λογοδοτούν για προσωπικές τους δραστηριότητες ή σχέσεις;

Η κοινωνική δραστηριότητα του εργαζόμενου ελέγχεται από τον εργοδότη;

Η εταιρεία θα αποφασίζει για το ποια πολιτική δράση είναι επιτρεπτή;

Η ουσία όλων αναφέρεται στο κείμενο. Οι εργαζόμενοι οφείλουν, λέει, να δρουν προς όφελος της εταιρείας, να μην κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον και να μην έχουν σχέσεις ή δραστηριότητες που επηρεάζουν την πιστότητά τους στην εταιρεία. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος:

Θέλουν τον εργαζόμενο διαθέσιμο ολοκληρωτικά στον εργοδότη και ως προς το χρόνο του και ως προς όλες τις δυνάμεις του.

Θέλουν να μην διεκδικεί τα δικαιώματά του και να μένει μακριά από το σωματείο του, γιατί κάτι τέτοιο προφανώς είναι ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας.

Θέλουν να μην στηρίζει πολιτικές απόψεις που ενοχλούν την εταιρεία και τις σχέσεις της με κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια λογική και πρακτική. Ο εργαζόμενος δεν είναι δούλος να οφείλει πίστη σε κανέναν εργοδότη. Το μόνο που οφείλει είναι να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του στα πλαίσια της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών ρυθμίσεων.

Άλλωστε η εταιρεία, όπως και κάθε εταιρεία, δεν είναι κοινωφελής οργανισμός, λειτουργεί για το κέρδος των μετόχων της. Όταν απολύει, δίνει χαμηλούς μισθούς, αφαιρεί δικαιώματα, κινείται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων για να υπερασπίσει τα κέρδη της.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας,  να προσπαθήσουμε να τα διευρύνουμε παίρνοντας υπόψη τις τεράστιες πραγματικά δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας. Όσο για την προσωπική μας ζωή, αυτή μας ανήκει ολοκληρωτικά και δεν θα τη μοιραστούμε με την εταιρεία.

Ζητάμε από την εταιρεία να αποσύρει το κείμενο και να αφαιρεθεί οτιδήποτε παρόμοιο από κανονισμούς δεοντολογίας κτλ. Να μην υπάρξει η παραμικρή ενόχληση σε εργαζόμενο για οποιαδήποτε δραστηριότητά του εκτός της εταιρείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr