Εύβοια – Ορεινός Δρόμος Σωκράτης: Ένας αλλιώτικος δρόμος – Διήμερες εκδηλώσεις από τον «Σιδερίτη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια – Ορεινός Δρόμος Σωκράτης: Ένας αλλιώτικος δρόμος – Διήμερες εκδηλώσεις από τον «Σιδερίτη»

Διήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του Σωκράτη Καραμπά, 9 και 10 Ιουλίου 2022 με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων - ΔΟΑΠΠΕΧ

Ένας δρόμος αλλιώτικος από τους άλλους. Ένας δρόμος από την καρδιά στη μνήμη του μικρού Σωκράτη μας, ο οποίος αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους, τη φύση και έφυγε από ετούτο τον κόσμο 5 χρόνια πριν. Ένας δρόμος διαφορετικός, χωρίς χρονομετρήσεις, πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, εκκωφαντικές μουσικές, αριθμούς κλπ αλλά με έμφαση στην συμμετοχή στη σωματική άσκηση και την απόλαυση της φύσης.

Απευθύνεται σε πεζοπόρους, αθλητές, αρχαιόφιλους, φυσιολάτρες, οικογένειες με παιδιά. Ένας δρόμος διαφορετικός γιατί γίνεται στο αρχαίο μονοπάτι «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στο Μεγάλο Βουνό. Το μονοπάτι αυτό ανακαλύφθηκε, καθαρίστηκε με επιμέλεια και αγάπη και αναδείχθηκε εξαιτίας των Σαββατιάτικων διαδρομών Ανθηδώνα-Μεγάλο Βουνό – Κοιμητήριο Αυλίδας από τον Ηλία Καραμπά και από ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες όπως και οι αρχαίες διαδρομές στην Αυλίδα. Κατά συνέπεια το μονοπάτι ανακαλύφθηκε εξαιτίας του Σωκράτη. Ουσιαστικά πρόκειται για τα «εγκαίνια» του αρχαίου μονοπατιού, το οποίο παραδίδεται με προσοχή στους πολίτες και βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Χαλκίδας.

Εκτός του να τιμήσουμε τη μνήμη του Σωκράτη σκοπός του δρόμου επίσης είναι να αναδείξουμε τις αρχαιότητες (αρχαίο μονοπάτι, αρχαίο Διατείχισμα και οχυρώσεις στο Μεγάλο και το Μικρό Βουνό), το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό ένα βατό μονοπάτι δίπλα στην πόλη με καταπληκτική θέα αυτής, όπως και να ενισχυθεί το κίνημα ΑΜΕΑ.

Το μονοπάτι έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με τη αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη (τείχος-δρόμος 12 χλμ) και το αρχαίο φρούριο στην κορυφή του Μεγάλου Βουνού. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αναμένεται να το επισκέπτονται σχολεία της περιοχής, πεζοπόροι, φυσιολάτρες, αθλητές, επιστήμονες και αρχαιόφιλοι και άλλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο μόνος περιορισμός είναι να μην πατάει κανείς επί του αρχαίου αναλημματικού τείχους, δηλαδή του τείχους που στηρίζει την πλαϊνή μεριά του μονοπατιού.

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 από τις 18:30
-Πεζοπορική διαδρομή Α΄, περίπου 2,5 χλμ
-Πεζοπορική διαδρομή Β΄, περίπου 5 χλμ

-Τρέξιμο αθλητών (περιορισμένες θέσεις), περίπου 11 χλμ

Όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή των 5  χιλιομέτρων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχαίο μονοπάτι, το αρχαίο Διατείχισμα και το αρχαίο Φρούριο. Όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή των 11 χιλιομέτρων θα γνωρίσουν επιπλέον μεγαλύτερη έκταση του Διατειχίσματος.

Σημείο συνάντησης: Παρκινγκ έναντι της Αγίας Μαρίνας, κοντά στον κόμβο (στρογγυλό) του Τσιμεντάδικου, επί του δρόμου Αυλίδας-Δροσιάς, στην πλευρά του δρόμου προς τη θάλασσα.

Βραδινή εκδήλωση στις 21.00 στο Λόφο του Προφήτη που περιλαμβάνει:
Μουσική (Σπύρος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κικίδης), ποιήματα, αφηγήσεις ιστοριών και παραμυθιών που άρεσαν στο Σωκράτη, στον αύλιο χώρο του εξωκλησιού Πρ. Ηλίας, στο Βαθύ Αυλίδας. Επίσης θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια και βόλτα στο αλσύλλιο για τα παιδιά.

Κυριακή 10/7/2022
Ανάβαση στη Γαλατσίδα από το μνημείο των 110 εκτελεσθέντων Ελλήνων αναπήρων στρατιωτών στη Ριτσώνα, μέσα από μονοπάτι κοντά στο αρχαίο Διατείχισμα . Θα γίνει ενημέρωση για το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη, τις οχυρώσεις, τα ταμπούρια του βουνού. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις από ανθρώπινες παρεμβάσεις, π.χ. χωροθέτηση-εγκατάσταση έργων ΑΣΠΗΕ στην περιοχή. Τόπος συνάντησης: διασταύρωση Ριτσώνας στις 07:00 π.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΑΛΩΝΑΚΙ, EVIA ISLAND ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, THE HUMAN WAVE PROJECT, ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΘΗΒΑΣ

Τηλ. επικοινωνίας – δηλώσεις συμμετοχής: 6974351684, 6981704637
email: [email protected]

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr