Εύβοια: Πόσο αυξήθηκαν φέτος τα σχολικά ήδη – Τι λένε οι γονείς στο evima
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Πόσο αυξήθηκαν φέτος τα σχολικά ήδη – Τι λένε οι γονείς στο evima

«Φωτιά» στην τσέπη των γονιών βάζουν τα σχολικά είδη φέτος καθώς οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν ακόμα και το 20% σε πολλά είδη

Τις τελευταίες προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά κάνουν γονείς και μαθητές στην Εύβοια, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των σχολικών ειδών για τις οικογένειες της Εύβοιας φέτος καθώς οι αυξήσεις των τιμών σε γραφική ύλη και χαρτικά ξεπερνούν το 20% σε σχέση με τις περσινές τιμές, ενώ ειδικά το φωτοτυπικό χαρτί φαίνεται να ξεπερνάει ακόμα και το 40%

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, τα τετράδια έχουν ανατιμηθεί κατά 22%, ενώ οι τιμές μολυβιών, στιλό και γομών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20%.
Οι τιμές των σχολικών παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με τη μάρκα και την ποιότητά τους, ωστόσο η γκάμα τους είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών στο evima.gr, η λίστα με τα βασικά είδη για έναν μαθητή Δημοτικού ξεκινά από τα 36 ευρώ και μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 90 ευρώ, ενώ για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου το κόστος των σχολικών κυμαίνεται από 40 έως 113 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να δυσκολεύονται να αγοράσουν για τα παιδιά τους όλα όσα χρειάζονται για το σχολείο, καθώς εκτός από τα σχολικά είδη, όπως λένε πρέπει να φροντίσουν και για την σχολική τσάντα των παιδιών αλλά και για την ένδυσή τους, τα φροντιστήρια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που απορροφούν επίσης μεγάλο μέρος του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού. «Τα πράγματα φέτος είναι πολύ δύσκολα, καθώς οι τιμές έχουην αυξηθεί πολύ, ζοριζόμαστε αρκετά αλλά δεν γίνεται να μην πάρουμε αυτά που χρειάζονται τα παιδιά», λέει μητέρα παιδιών σε δημοτικό και γυμνάσιο.

Μέρος των ανατιμήσεων μπορεί να απορροφάται από τις μεγάλες αλυσίδες με σχολικά είδη, ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές μπορεί να έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά το ποσό της αύξησης από τον προμηθευτή στη λιανική είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό της αύξησης που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής», εξηγώντας πως οι αυξήσεις για τους καταναλωτές έιναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις αυξημένες τιμές στη χονδρική. Πολλοί βιβλιοπώλες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές τους στα περσινά επίπεδα, καθώς ειδικά το χαρτί έχει δεχθεί τεράστια αύξηση στην αγορά, ενώ τα υπόλοιπα είδη με μικρές διαφορές κυμαίνονται στις ίδιες τιμές με το 2021.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr