Εύβοια: Στη Βουλή από τον Γιώργο Μαρίνο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ΧΥΤΑ στη Χαλκίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Στη Βουλή από τον Γιώργο Μαρίνο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ΧΥΤΑ στη Χαλκίδα

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην κεντρική και νότια Εύβοια

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην κεντρική και νότια Εύβοια

Σε αδιέξοδο για το λαό της Χαλκίδας, γενικότερα της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, οδηγεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή και στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας τερματίζει τη λειτουργία του στις 5 Σεπτέμβρη 2022 μετά από παλινωδίες 4 ετών. Ήδη από τον Αύγουστο του 2018 θεωρείται κορεσμένος, ενώ από τον Απρίλη του 2021 λειτουργεί χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε).

Όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά η δημιουργία δημόσιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη Χαλκίδα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται για θάψιμο και στη μείωση του κόστους μεταφοράς.

Η κατάσταση έχει φτάσει εδώ λόγω της αντιπαράθεσης που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του ΦοΔΣΑ και των δήμων της νοτιοκεντρικής Εύβοιας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντιπαράθεση που έχει να κάνει με αντιθέσεις διαφορετικών επιχειρηματικών σχεδίων που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα σκουπίδια ως χρυσοφόρο εμπόρευμα. Κατασκευαστικοί όμιλοι που θέλουν μερίδιο από τα νέα έργα, τσιμεντοβιομηχανίες της περιοχής που επιδιώκουν την παραγωγή και αξιοποίηση για καύση των παραγώγων από τις ΜΕΑ, δηλαδή του καρκινογόνου RDF, ο ίδιος ο Φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων που ως Ανώνυμη Εταιρία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ (29/7/2022) επήλθε προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ των Δημοτικών αρχών και του Φορέα Διαχείρισης όπου συμφωνήθηκε οι Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων να αιτηθούν στο Υ.Π.ΕΝ. τη μεταφορά των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ Τρικάλων και τα απορρίμματα από τους Δήμους Ερέτριας, Κύμης Αλιβερίου και Καρύστου να μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ Ιστιαίας και Άμφισσας ισομερώς, αν δεν κατατεθεί άλλο αίτημα για μεταφορά σε άλλο ΧΥΤΑ από τους Δήμους αυτούς.

Όπως είναι προφανές, ο συμβιβασμός αυτός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επώδυνος για το λαό της Χαλκίδας και των άλλων δήμων της νοτιοκεντρικής Εύβοιας καθώς θα εκτινάξει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στα ύψη. Ενδεικτικά σημειώνουμε κάποιες από τις τεράστιες αποστάσεις που θα πρέπει να διανυθούν, επισημαίνοντας και το κακό οδικό δίκτυο της Εύβοιας: Χαλκίδα Τρίκαλα 286χλμ, Κάρυστος Άμφισσα 271χλμ, Κύμη Ιστιαία 189χλμ. Επίσης, θα προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια καθώς ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων μόνο των 2 Δήμων της περιοχής.

Σε αυτή την κατάσταση δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται ο ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι. Θεσμικό πλαίσιο που για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων κατοχυρώνει το σκουπίδι ως εμπόρευμα, τη διαχείριση των απορριμμάτων ως επιχειρηματική λειτουργία και την καύση των απορριμμάτων ως φιλοπεριβαλλοντική. Θεσμικό πλαίσιο που παραχωρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Φορείς Διαχείρισης που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με κριτήριο το κέρδος.

Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό της νοτιοκεντρικής Εύβοιας ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Τι θέση θα πάρει για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων Ερέτριας, Κύμης Αλιβερίου και Καρύστου;
  2. Θα επιχορηγήσει η κυβέρνηση με έκτακτο κονδύλι τους 5 Δήμους για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους για όσο χρειαστεί, έτσι ώστε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη;
  3. Θα απαγορεύσει η κυβέρνηση την αξιοποίηση του ΧΥΤΑ Ιστιαίας από άλλους Δήμους, πλην των δήμων της Βόρειας Εύβοιας;
  4. Θα συμβάλει στην ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών, τη χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους και τη στελέχωση για τη δημιουργία δημόσιου χαρακτήρα ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας ώστε να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εύβοια;

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr