Facebook: Επικίνδυνες εφαρμογές υποκλοπής κωδικών πρόσβασης – Προειδοποίηση της Meta
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Facebook: Επικίνδυνες εφαρμογές υποκλοπής κωδικών πρόσβασης – Προειδοποίηση της Meta

Πάνω από 400 εφαρμογές ενδέχεται να υποκλέπτουν στοιχεία πρόσβασης στους προσωπικούς λογαριασμούς 1 εκ χρηστών του Facebook

Ένα 1.000.000 χρήστες του facebook προειδοποιεί η εταιρεία Meta σχετικά με κακόβουλες εφαρμογές που υποκλέπτουν τα στοιχεία πρόσβασης στους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Facebook, Meta, προειδοποιεί τους χρήστους ότι οι πληροφορίες του λογαριασμού τους ενδέχεται να έχουν κλαπεί από εφαρμογές τις οποίες έχουν «κατεβάσει» στις ηλεκτρονικές τους συσκευές μέσω app store και google play.

Οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας, όπως αναφέρει και το ieidiseis.gr, σε νέα έκθεση αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εντοπίσει περισσότερες από 400 απατηλές εφαρμογές, που έχουν σχεδιαστεί για να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια των λογαριασμών των χρηστών στο Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Meta, οι εφαρμογές φέρεται να ήταν «μεταμφιεσμένες» ως «διασκεδαστικές ή χρήσιμες» υπηρεσίες, όπως:

Προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών,

εφαρμογές κάμερας,

υπηρεσίες VPN,

εφαρμογές ωροσκοπίου

και εργαλεία παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης.

Οι εφαρμογές συχνά απαιτούν από τους χρήστες να «συνδεθούν με το Facebook» προτού αποκτήσουν πρόσβαση στις υποσχόμενες λειτουργίες. Αλλά αυτές οι λειτουργίες σύνδεσης θεωρείται ότι είναι απλώς ένα μέσο για την κλοπή των στοιχείων του λογαριασμού των χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Meta για το Threat Disruption, David Agranovich, «Πολλές από τις εφαρμογές παρείχαν ελάχιστη έως καθόλου λειτουργικότητα πριν συνδεθείτε. Και οι περισσότερες δεν παρείχαν καμία λειτουργικότητα ακόμη και όταν ένα άτομο συμφώνησε να συνδεθεί», δήλωσε ο Agranovich κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η αντίδραση της Apple και της Google

Απάντηση εξέδωσε η εταιρεία Apple λέγοντας ότι οι 45 από τις 400 εφαρμογές που βρίσκονταν στο Αpp Store έχουν αφαιρεθεί.

Εκπρόσωπος της Google ανέφερε πως η εταιρεία επίσης αφαίρεσε όλες τις εν λόγω κακόβουλες εφαρμογές.

Η Meta επισήμανε ότι θα μοιράζεται συμβουλές με πιθανά θύματα σχετικά με το πώς μπορούν να αποφύγουν τον «εκ νέου παραβίαση». Ενημερώνοντας έτσι στους χρήστες πώς να εντοπίζουν καλύτερα τις προβληματικές εφαρμογές που κλέβουν κωδικούς, είτε για Facebook είτε για άλλους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr