Γιώργος Μαρίνος: Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και όχι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαρίνος: Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και όχι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, με θέμα την στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείο Χαλκίδας και τη συνεχιζόμενη μετακίνηση προσωπικού από τμήμα σε τμήμα.

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, με θέμα την στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείο Χαλκίδας δύο χρόνια από την λειτουργία του και για τη συνεχιζόμενη μετακίνηση προσωπικού από τμήμα σε τμήμα.

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη λειτουργία σε νέο κτήριο του νοσοκομείου στη Χαλκίδα. Μετακίνηση που ήταν επιβεβλημένη εδώ και πολλά χρόνια. Οι προσδοκίες του λαού της περιοχής ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα συνοδευτούν και από υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες του γρήγορα διαψεύστηκαν.

Οι κενές οργανικές θέσεις επιβαρύνουν την κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 282 κενές οργανικές θέσεις με βάση το οργανόγραμμα που φτιάχτηκε το 2012, δηλαδή για έναν χώρο 3 φορές μικρότερο και με λιγότερες κλινικές. Τα κενά αυτά μπορεί να πολλαπλασιαστούν αν πάρουμε υπόψη ότι περίπου 260 εργαζόμενοι δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις εργασίας και δεν είναι μόνιμοι. Αντίστοιχα αρκετοί γιατροί είναι επικουρικοί. Όλες αυτές οι συμβάσεις λήγουν διαδοχικά έως τέλος του 2022.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως αρκετά τμήματα. Συγκεκριμένα:

– Δεν λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Μαιευτικό– Γυναικολογικό Τμήμα.

– Δεν λειτουργεί η Νοσηλευτική Μονάδα Βρεφών και Προώρων, το Νεφρολογικό Τμήμα, με τμήμα Περιτοναϊκής κάθαρσης και το Ψυχιατρικό τμήμα.

– Από τις 6 χειρουργικές αίθουσες που έχει το νέο Γ.Ν.Χ. υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν έως 3 καθημερινά.

-Δεν λειτουργεί το Πνευμονολογικό τμήμα, παρά μόνο υπολειτουργεί το πνευμονολογικό ιατρείο και δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση ο μαγνητικός τομογράφος, μόνο μια μέρα την εβδομάδα.

Η στελέχωση των τμημάτων είναι πολύ κάτω από τα απαραίτητα όρια. Ενώ η αντιστοιχία νοσηλευτών ασθενών θα έπρεπε να είναι 1 προς 5 για τα ανοιχτά τμήματα και 1 προς 1 για τη Μ.Ε.Θ.. Αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά αναφέρεται:

– Στη Χειρ/κή με δύναμη 36 κλίνες  εργάζονται 3-4 νοσηλευτές στην πρωινή βάρδια.

– Στη Παθολογική με 48 κλίνες, 9 νοσηλευτές

– Στη Καρδιολογική, όπου λειτουργεί μονάδα Στεφανιαίας νόσου με 5 κλίνες και κλινική με 16 κλίνες στην πρωινή βάρδια εργάζονται 3 νοσηλευτές.

– Στη ΜΕΘ, αντιστοιχεί  1 νοσηλευτής για 4 ή 6 ασθενείς.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, η έξαρση των κρουσμάτων COVID διογκώνει τις ελλείψεις και τα κενά του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση επιμένει στην δοκιμασμένη της συνταγή. Ανακυκλώνει δηλαδή το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό από τμήμα σε τμήμα. Η τελευταία απόφαση μάλιστα μετακινεί προσωπικό από την υποστελεχωμένη Μ.Ε.Θ. στην υποστελεχωμένη κλινική Covid.

Για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση έχουν ευθύνη τόσο αυτή η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, που εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας,  έχουν οδηγήσει στη χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων, την κατάργηση της μονιμότητας και σε προσλήψεις εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, (συμβασιούχους, επικουρικούς, τρίμηνα, εργολάβους, πρακτικάριους κλπ).

Την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα στην Εύβοια παραμένουν εκατοντάδες εδώ και μέρες και τα Νοσοκομεία – Κ.Υ. του νομού βρίσκονται στο κόκκινο, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπολογίζει την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού ως κόστος.

Κόβει και ράβει τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με βάση «τις αντοχές της οικονομίας». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αυτή τη στιγμή η κλινική covid του νοσοκομείου να γεμίζει και το  προσωπικό να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθει.

Η διοίκηση στη γνωστή τακτική των μετακινήσεων, όπως και με τους αναισθησιολόγους  και με τους παιδίατρους, επιδιώκει να μετακινήσει προσωπικό από τη ΜΕΘ. Oυσιαστικά καλεί από ένα υποστελεχωμένο τμήμα να στελεχώσει ένα άλλο υποστελεχωμένο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γ.Ν.Χ και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τους κατάλληλους όρους.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με διάφορες σχέσεις εργασίας, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr