Γιώργος Μαρίνος: Ζητάει μέτρα στήριξης για την πληγείσα Βόρεια Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαρίνος: Ζητάει μέτρα στήριξης για την πληγείσα Βόρεια Εύβοια

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος για μέτρα στήριξης του λαού της Βόρειας Εύβοιας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος για μέτρα στήριξης του λαού της Βόρειας Εύβοιας

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης και τους Υπουργούς  Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας

 

Θέμα: Μέτρα στήριξης του λαού της Βόρειας Εύβοιας, προστασίας της ζωής και της περιουσίας του

Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες της. Ενώ το κύμα ακρίβειας επιδεινώνει και άλλο τα προβλήματα για το λαό της Βόρειας Εύβοιας και τα κάνει αβάσταχτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που θέτουν τα σωματεία και οι φορείς της Βόρειας Εύβοιας:

Τα αντιδιαβρωτικά έργα καλύπτουν μόνο ένα μέρος της συνολικά καμένης περιοχής, ενώ τα αντιπλημμυρικά έχουν ξεκινήσει μόνο σε μία λεκάνη. Τραγικό αποτέλεσμα είναι φυσιολογικές για την εποχή και την περιοχή βροχοπτώσεις να καταλήγουν σε πλημμύρες που επανειλημμένα καταστρέφουν σπίτια, μαγαζιά και αγροτικές καλλιέργειες, όπως γίνεται κατ’ επανάληψη στην περιοχή της Αγίας Άννας, Αχλάδι,Βασιλικά – Ψαροπούλι , Κοτσικιά κ.α.

Δεν έχουν παρθεί μέτρα προστασίας για το δάσος που σώθηκε από τις περσινές πυρκαγιές. Οι προϋπολογισμοί για την Πυροσβεστική είναι και φέτος μειωμένοι και στους δυο δήμους ( Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας -Αιδηψού) και οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα, καλύπτονται με μεταθέσεις «μπαλώματα».

Τα δάση δεν έχουν καθαριστεί. Δασικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Οι πυρόπληκτοι που έχασαν τα σπίτια τους, σήμερα βρίσκονται στο νοίκι και μάλιστα, ορισμένοι χωρίς επιδότηση. Όσοι από αυτούς έλαβαν χρηματική αποζημίωση είδαν ότι αυτή δεν φτάνει ούτε για να βγάλουν τις απαιτούμενες άδειες εργασιών.

Τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους, καταστήματα είναι λίγα και σε κάθε ένα από αυτά μπήκαν «κόφτες» και εξαίρεσαν σημαντική μερίδα αυτών.

Το αίτημα του λαού της περιοχής για τους ρητινοκαλλιεργητές-δασεργάτες είναι η εξασφάλιση εργασίας για 15 τουλάχιστον χρόνια. Όμως, ακόμα και το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για 7ετή απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πότε θα αρχίσει. Από τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους ρετσινάδες για την πρώτη δόση, θα αφήνει εκτός εκατοντάδες, οι οποίοι μπορεί έως και τρία χρόνια να περιμένουν αν τελικά ενταχθούν. Το πρόγραμμα δεν καλύπτει ούτε το μισό από ένα χρονικό διάστημα ικανό να εξασφαλίσει την αναγέννηση του δάσους, ενώ αφήνει εκτός τους δασεργάτες. Οι ρετσινάδες-δασεργάτες είναι οι πλέον κατάλληλοι για να απασχοληθούν στο δάσος καθώς το γνωρίζουν και το δουλεύουν χρόνια. Μπορούν να καλύψουν ανάγκες τόσο όσον αφορά τον καθαρισμό του δάσους που δεν έχει ακόμα καεί, όσο και τον καθαρισμό του καμένου δάσους προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Για τους κτηνοτρόφους η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι δραματική. Οι απαιτούμενες ποσότητες μετά την απαγόρευση βόσκησης είναι μεγάλες, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί και ακόμα κι η διαθεσιμότητα στην αγορά είναι μικρή. Μέχρι τώρα με κρατική μέριμνα έχουν δοθεί μόλις 106 τόνοι από την περιφέρεια. Ο διαγωνισμός που τρέχει η περιφέρεια με ανάμικτο σιτηρέσιο που είναι και το βασικότερο κρίθηκε άγονος πάλι.

Για τα μελισσοσμήνη που χάθηκαν λόγω μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς δεν προβλέπεται αποζημίωση. Εκτός από ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν έχει δοθεί τίποτα σε μελισσοτροφές, ενώ ο διαγωνισμός που τρέχει η περιφέρεια έχει κριθεί άγονος.

Η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών εξαιρείται από όποια αποζημίωση. Όσοι πήραν αποζημίωση, αυτή δεν αντιστοιχεί ούτε σε έναν τενεκέ λάδι ανά καμένο δέντρο, ενώ ξέρουμε καλά ότι αυτά τα δέντρα που κάηκαν θα κάνουν πολλά χρόνια να ξαναβγάλουν παραγωγή.

Οι συκοπαραγωγοί, ενώ έχουν μείωση παραγωγής έως και 40% λόγω της πυρκαγιάς, δεν έχουν καμία βοήθεια. Δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κανένα πρόγραμμα αποζημίωσης για τις συνέπειες της πυρκαγιάς, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί άμεσα μεγάλη ζημιά (με εξαίρεση το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας το οποίο άφησε απέξω την πλειοψηφία καθώς και τον συνεταιρισμό τους).

Οι αποζημιώσεις για τον κορονοϊό δεν έχουν ακόμα καταβληθεί και είναι σε πολύ μικρότερο ποσοστό από το αναγκαίο (τελικά μόλις 67ευρώ/στρέμμα, από τα 130ευρώ/στρέμμα που είχε διακηρύξει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης από τα αρχικά 200ευρώ/στρέμμα που είχαν αιτηθεί οι παραγωγοί ).

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σχολεία στη Βόρεια Εύβοια υποβαθμίζονται, ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται με κενά σε εκπαιδευτικούς. Οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την μετακίνηση, τις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες των παιδιών τους.

Το Κέντρο Υγείας στην Ιστιαία πλημμύρισε στην τελευταία νεροποντή, ενώ και τα 2 κέντρα υγείας της περιοχής παραμένουν υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα, πίσω από τις λαϊκές ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το οδικό δίκτυο παραμένει σε απαράδεκτη κατάσταση.

Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έχουν περάσει πλέον δέκα μήνες. Το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης δεν απαντά σε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα γιατί έχει άλλο προσανατολισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχέδιο «Η καταστροφή να γίνει ευκαιρία», μεγάλη ευκαιρία για τα συμφέροντα των ομίλων στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα. Το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι το πώς θα στηριχτούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή που θα αξιοποιήσουν ως φιλέτα την καμένη γη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους και θα εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα της περιοχής π.χ. παραλίες, φυσικό τοπίο, αγροτική παραγωγή ως νέο πεδίο κερδοφορίας, εκτοπίζοντας ή πιέζοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και επαγγελματίες. Το σχέδιο «ανασυγκρότησης» στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά. με ενστάσεις όχι στην ουσία αλλά στα πρόσωπα και τους θεσμούς που θα το υλοποιήσουν.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Απαιτείται τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας να μείνει στον τόπο του, για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να υλοποιηθεί επειγόντως ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

– Να πραγματοποιηθούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα.

– Να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες για όλες τις ζημιές χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μεγάλο μέρος των πληγέντων. Να μην αποκλειστούν οι ελαιοπαραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να ενταχθούν οι συκοπαραγωγοί σε πρόγραμμα αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιάς.

– Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να εξαιρούνται οι δασεργάτες και για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών.

– Να εξασφαλιστούν άμεσα με ευθύνη του κράτους οι αναγκαίες ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους μέχρι να επιτραπεί η βόσκηση.

– Να μην γίνει καμία υποβάθμιση ή συγχώνευση σχολείου. Να καλυφθούν όλα τα κενά. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση των μαθητών. Να εξασφαλιστούν δωρεάν εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού.

– Να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Να διαγραφούν τα χρέη σε τράπεζες και εφορία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr