Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αναμένονται ως 15 κρούσματα στην Ελλάδα – Στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αναμένονται ως 15 κρούσματα στην Ελλάδα – Στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις

Η εκτίμηση του καθηγητή Γκίγκα Μαγιορκίνη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική

Για την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας που προσβάλει παιδιά μίλησε στο Mega ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνηςμετά την ανάρτησή του με την οποία σημείωσε ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν θα έχουμε πολλά περιστατικά βαριάς ηπατίτιδας. Εάν συμβεί να έχουμε στη χώρα μας κρούσματα θα έχουμε το πολύ 5-15 περιστατικά όλο τον χρόνο. Εκτός και αν αλλάξει κάτι στα ποσοστά των άλλων χωρών που ήδη υπάρχουν κρούσματα».

Και πρόσθεσε: «για τα περιστατικά αυτά που θα χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, θα πρέπει να πούμε ότι η επέμβαση δεν γίνεται στην χώρα μας και οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε επίσης ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ηπατίτιδα αυτή δεν οφείλεται στο εμβόλιο αφού κανένα από τα 111 περιστατικά στην Βρετανία δεν είχε εμβολιαστεί.

Τέλος όσον αφορά την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας μετά την έξοδο του Πάσχα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει κάποια μεγάλη ανατροπή στην πορεία των κρουσμάτων.

Αγωνία στους γονείς για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις αναφορές αναζητώντας απαντήσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας αρχικά ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Την ίδια ώρα εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ , σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, μολονότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κρούσμα, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εκφράζει την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία καθώς, όπως σημείωσε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις η νόσηση οδήγησε σε μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Τα έξι συμπτώματα

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr