Κακοκαιρία Daniel: «Εξαφανίστηκε» η Μεταμόρφωση Καρδίτσας – Θάφτηκε κάτω από όγκους νερού (pics – videos)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Εξαφανίστηκε» η Μεταμόρφωση Καρδίτσας – Θάφτηκε κάτω από όγκους νερού (pics – videos)

Σοκάρουν οι εικόνες που έρχονται στο φως από το πέρασμα της κακοκαιρίας Dabiel στη Καρδίτσα.

Στη δίνη της κακοκαιρίας Daniel βρίσκεται για ακόμη ένα 24ωρο η χώρα. Το ισχυρότερο «χτύπημα» έχει δεχθεί η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου ολόκληρες περιοχές έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Οι εικόνες από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας συγκλονίζουν.

Σε λίμνη μετέτρεψε και το Κοτυτσόχερο Λάρισας η κακοκαιρία Daniel. Όπως φαίνεται στο βίντεο, η περιοχή έχει πνιγεί και εκτάσεις γης και δρόμοι φαίνεται να έχουν βυθιστεί.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες και από το χωριό Κάστρο της Λάρισας, όπου ο όγκος νερού το βύθισε μέσα στη λάσπη.

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κουσιώρας, του AP, αποτύπωσε με drone το μέγεθος των καταστροφών.

Τέσσερις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ακραίας κακοκαιρίας Daniel, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός κτηνοτρόφος στο Πετρωτό Δομοκού, ενώ έξι άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η κακοκαιρία Daniel σάρωσε τα Τρίκαλα

Τεράστια είναι η καταστροφή και στα Τρίκαλα, τα οποία έχουν γεμίσει λάσπη. Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel δεν άφησε τίποτα όρθιο, καθώς έσπασε ο Ληθαίος σε δύο σημεία, με συνέπεια να πλημμυρίσουν υπόγεια και ισόγεια.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Κουτσομύλια, όπου κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φεύγοντας από τα παράθυρα, όπως αναφέρει το trikalvoice.

Συγκλονίζουν οι στιγμές διάσωσης κατοίκων με Super Puma

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές, οι οποίες επιχειρούν σε ολόκληρη την περιοχή, προκειμένου να διασώσουν πολίτες.

Οι δυνάμεις επικεντρώνονται σε εννέα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για τα χωριά Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Αγία Τριάδα, Ιτέα στην Καρδίτσα, Μακρυχώρι, Καλυβάκια, Πεδινό στην Καρδίτσα και Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα.

Βίντεο από διασώσεις κατοίκων αποκαλύπτουν τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται.

Συγκλονιστική ήταν η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής, στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

Διάσωση γυναίκας από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel, «γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών», ενώ ανέφερε πως αποκλεισμένα παραμένουν τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά.

Οπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί 885 διασώσεις, ενώ προσέθεσε ότι, επιχειρησιακά, χρησιμοποιούνται, πέραν των οχημάτων, ειδικές σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες συνεχίζουν από χθες τους απεγκλωβισμούς.

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του -ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση- στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

Δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)

3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr