Κυριακή των Βαΐων αύριο 28/4 – Τι τρώμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή των Βαΐων αύριο 28/4 – Τι τρώμε

Κυριακή των Βαΐων 2024: Τι τρώμε την ημέρα που γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Η Κυριακή των Βαΐων, ανάμεσα στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι η μία από τις δύο μέρες που επιτρέπεται να σπάσει η νηστεία και οι πιστοί να φάνε ψάρι. Η άλλη μέρα είναι του Ευαγγελισμού, που, όπως γνωρίζετε, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του.

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μέρα γιορτής, είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα και σε ανάμνηση του γεγονότος όλοι ο ναοί στολίζονται με φυτά που συμβολίζουν τη νίκη. Λόγω της σπουδαιότητάς της, επιτρέπεται η παρουσία του ψαριού στο τραπέζι μας.

Στο πατρικό μου αυτή τη μέρα μαγειρεύαμε οπωσδήποτε ένα ψάρι εποχής πλακί και απαραίτητα στο τραπέζι υπήρχε και το μεζεδάκι με τον περίφημο καπνιστό λυκουρίνο της Κομοτηνής. Στις συνταγές που ακολουθούν σας δίνουμε τρεις ωραίες ιδέες για να απολαύσετε καλομαγειρεμένο ψάρι με πολλή γεύση και ακόμα πιο πολλά αρώματα.

Τι τρώμε όμως την Κυριακή των Βαΐων

H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί πιστοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε το Πάσχα και παράλληλα κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο. Στο καθημερινό μας πιάτο, βάζουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Την Κυριακή των Βαΐων μπορούμε να βάλουμε ψάρι στην νηστεία μας. Αρχικά, η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή, θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας.

Όμως, όλα αυτά για το χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας προσαρμόστηκαν ανάλογα.

Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού. Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε:

«Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr