Lockdown: Ώρα αποφάσεων για τη «χαλάρωση» –  Τι αλλάζει το Σαββατοκύριακο, τι ανοίγει από Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Ώρα αποφάσεων για τη «χαλάρωση» – Τι αλλάζει το Σαββατοκύριακο, τι ανοίγει από Δευτέρα

Παρά το γεγονός ότι το 3ο κύμα της πανδημίας “καλπάζει”, είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του σημερινού μείγματος των μέτρων (σκληρό lockdown), τα οποία, όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι “σκληροί” δείκτες της πανδημίας, δεν αποδίδουν.

Την αγωνία της κυβέρνησης να βρει τη «χρυσή ισορροπία» αποτύπωσαν οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία είπε ότι «δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία. Βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας».

Η ίδια «έδειξε», μάλιστα, και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα λέγοντας ότι «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας και η μετάθεσή της κατά δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και αν εγκριθούν θα εφαρμοστούν άμεσα από αύριο, Σάββατο.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικήςκαι τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τι “χαλαρώνει” από αύριο;

Η Επιτροπή των ειδικών σε αυτή τη φάση της πανδημίας, αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλαγές που αφορούν στο ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο και την Κυριακή:

-η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επανέλθει στις 21:00 αντί για τις 19:00

-αλλά και ο κωδικός “6” στα SMS θα χρησιμοποιείται πλέον και για σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Με αυτό το πλέγμα μέτρων εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι  συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (σπίτια) όπου υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και ταυτόχρονα οι πολίτες θα πάρουν “μία ανάσα ελευθερίας”.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το  άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr