Μετά το σουβλάκι χωρίς πατάτες, έρχεται και η «εξαφάνιση» για καλαμαράκια και κολοκυθάκια τηγανητά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το σουβλάκι χωρίς πατάτες, έρχεται και η «εξαφάνιση» για καλαμαράκια και κολοκυθάκια τηγανητά

Είδος προς εξαφάνιση το ηλιέλαιο λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης που ετοιμάζονται να «θυσιάσουν» τις πατάτες από το σουβλάκι και τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια από τα μενού τους

«Κοσμογονικές» αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αλλά και τους καταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αλματώδης αύξηση στην τιμή του ηλιέλαιου όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες.

«Φτάσαμε να αγοράσουμε 32,5 ευρώ το δεκάλιτρο το ηλιέλαιο που το αγοράζαμε 14,5 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας της εστίασης στην ΕΡΤ σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο «θύμα» θα είναι το σουβλάκι από το οποίο «οι περισσότεροι συναδελφοι θέλουν να βγάλουν τις πατάτες»

Δεύτερο «θύμα» των αυξημένων τιμών του ηλιελαίου ενδεχομένως να είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και τα τηγανητά κολοκυθάκια καθώς το τηγάνισμα τείνει να γίνει η πιο ακριβή διαδικασία σε μια κουζίνα.

«Έχει γίνει απαγορευτικό το ηλιέλαιο. Ή πρέπει να πέσουν ότι τιμές ή να βρούμε εναλλακτικές. Εμείς να ανεβάσουμε (σ.σ. τις τιμές) αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει» λένε άλλοι επιχειρηματίεςτης εστίασης.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι συνάδελφοί τους έχουν φτάσει στο σημείο να παρακαλάνε για λίγο ηλιέλαιο προκειμένου να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου καθώς η αγορά σημαντικών ποσοτήτων έχει διαγραφεί από τις επιλογές τους.

Χαρακτηριστικά λένε ότι «στα 6 τηγανίσματα θέλω 3,5 ευρώ για να τηγανίσω μια μερίδα».

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου» τονίζει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Οι τιμές στο ηλιέλαιο έχουν αυξηθεί ραγδαία όπως προσθέτει ο κ. Κουφίδης ενώ δεν υπάρχει ούτε δείγμα στα σούπερ μάρκετ.

«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ και το  newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr