Μετεγγραφές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που θέλουν να αλλάξουν ΑΕΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετεγγραφές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που θέλουν να αλλάξουν ΑΕΙ

Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφή μοριοδοτείται βάσει των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

Το ζήτημα των μεταγγραφών απασχολεί διαχρονικά τέτοια εποχή χιλιάδες νέους φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να εγκατασταθούν στην πόλη και στο πανεπιστήμιο που θέλουν να τελικά να σπουδάσουν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι και φέτος δεν φαίνεται να γίνουν αλλαγές όσον αφορά στα κριτήρια και τη μοριοδότηση των μετεγγραφών και συνεπώς θα ισχύσουν τα εξής:

1. Oι αιτήσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ΕΔΩ, σε προθεσμία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

2. Στην προθεσμία που θα δοθεί υποβάλλονται αιτήσεις:

*από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους, από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β’ 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις.

*από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,

*από φοιτητές – τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),

*από φοιτητές – τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr, (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Διευκρινίζεται ότι για τους φοιτητές που εισήχθησαν με την κατηγορία των παθήσεων – 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, και δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη οι ιδρυματικοί κωδικοί, το πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών θ΄ ανοίξει ξανά προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση μετεγγραφής. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο.

Μετεγγραφές δυο κατηγοριών και περιορισμοί

Οι μετεγγραφές είναι, κυρίως, δύο κατηγοριών: Με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Η σημαντική διαφορά των δύο κατηγοριών είναι ότι οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών δεν έχουν κανένα ποσοτικό περιορισμό. Εφόσον ενταχθεί κάποιος στην κατηγορία θα πάρει οπωσδήποτε μετεγγραφή. Οι περιορισμοί για την ένταξη στην κατηγορία, όμως, είναι αρκετοί. Αντίθετα στην κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων μπορεί όποιος θέλει να κάνει αίτηση μετεγγραφής, αλλά μετεγγραφή θα πάρει μόνο ένα μέρος των αιτούντων που αντιστοιχεί στο 15% των θέσεων των εισακτέων του κάθε τμήματος. Και για τις δύο κατηγορίες δύο είναι οι βασικοί περιορισμοί:

-Ο πρώτος είναι να υπάρχει αντίστοιχο με το τμήμα επιτυχίας τμήμα στην πόλη προορισμού. Υπάρχει ένας κατάλογος με τα αντίστοιχα τμήματα, τα τμήματα, δηλαδή, μεταξύ των οποίων μπορεί να γίνει μετεγγραφή.

-Ο δεύτερος περιορισμός είναι η βάση της μετεγγραφής. Προκειμένου να περιορίσει τη μετεγγραφή των χαμηλόβαθμων φοιτητών σε κεντρικά υψηλόβαθμα τμήματα , θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας τη βάση μετεγγραφής, προκειμένου να μην έχει φοιτητές δύο ταχυτήτων. Η βάση μετεγγραφής προκύπτει ως εξής: Πρέπει η διαφορά της βάσης του τμήματος προορισμού από τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στο τμήμα της αρχικής επιτυχίας του να είναι μικρότερη ή ίση του 2750. Ένας υποψήφιος που θα εισαχθεί στο τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σάμου με 10.500 μόρια και θέλει να μετεγγραφεί στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στην Πάτρα που έχει βάση 13896 μόρια, θα πρέπει να έχει 13.896 – 2.750 = 11.146 μόρια.

-Για την κατηγορία αδελφών φοιτητών πρέπει να υπάρχει ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο των 12.500 € (μέσος όρος τριετίας), τα αδέλφια να έχουν εισαχθεί σε τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετικούς νομούς και δεν έχουν επικαρπία ακινήτου οι γονείς τους. Σ’ αυτή την περίπτωση μετακινείται μόνο ο πρωτοετής από τα αδέλφια, που μετεγγράφεται στο νομό που φοιτά ο μεγαλύτερος αδελφός (που δεν πρέπει να έχει υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης). Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, μετεγγράφεται εκεί που μένουν οι γονείς του ή έχουν σπίτι. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό τότε μπορούν και τα δύο αδέλφια να μετεγγραφούν σε νομό όπου υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα και για τους δύο, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο των 5.000€ τότε μετεγγράφονται και τα δύο αδέλφια στον τόπο διαμονής των γονέων. Δηλαδή με εισόδημα μέχρι 5.000€ η οικογένεια μπορεί να σπουδάζει ένα παιδί σε άλλη πόλη˙ στο δεύτερο κερδίζει τη μετεγγραφή και των δύο.

-Στην κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων οι φοιτητές μοριοδοτούνται ως προς δύο κατηγορίες: το κατά κεφαλήν εισόδημα και από τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, ύπαρξη συγγενών με αναπηρία). Τα μόρια από την κάθε κατηγορία προστίθενται και αποτελούν τα μόρια προς μετεγγραφή. Τα μόρια μπορεί να είναι από 0 έως 9 ή, σπάνια, και περισσότερα. Οι θέσεις προς μετεγγραφή είναι περιορισμένες˙ το 15% των θέσεων των εισακτέων δίνεται στους υποψηφίους αυτής της κατηγορίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα μόρια της μετεγγραφής προηγείται ο φοιτητής που συγκέντρωσε περισσότερα μόρια στις Πανελλαδικές.

-Σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν μπορέσει να πάρει μετεγγραφή, υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη σχολή του πεδίου του, που δεν είναι αντίστοιχη με τη σχολή εισαγωγής του, με τις εξής προϋποθέσεις: να έχει πιάσει τη βάση εισαγωγής της σχολής και να την έχει δηλώσει στο Μηχανογραφικό του, να είχε δηλαδή τη δυνατότητα να εισαχθεί στη σχολή αν την είχε βάλει σε πιο ψηλή θέση στο μηχανογραφικό του. Ο σκοπός της μετακίνησης είναι σε περίπτωση που είναι αδύνατο να φοιτήσει στη σχολή της επιτυχίας του, λόγω οικονομικών δυσκολιών να μπορέσει να μετακινηθεί σε μια σχολή χαμηλότερης βάσης στον τόπο των σπουδών του.

Οι 2 κατηγορίες μετεγγραφών και μετακινήσεων:

• Μετεγγραφή – Μετακίνηση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

• Μετεγγραφή – Μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.

• Μετεγγραφή – μετακίνηση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (με ποσοτικό περιορισμό)

Ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος αιτείται μετεγγραφή έχει το δικαίωμα δήλωσης έως και δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι., τα οποία είναι αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων φοιτητών για την κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.

Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφή μοριοδοτείται βάσει των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

Οικονομικά κριτήρια

Μόρια και προϋποθέσεις

• 6 μόρια 0 – 3.000€ ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα

• 4 μόρια 3.001 – 6.000€ ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα

• 3 μόρια 6.001 – 9.000€ ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα

• 2 μόρια 9.000 – 12.000€ ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα

Κοινωνικά κριτήρια

Μόρια προϋποθέσεις

5 μόρια Ορφανός από δύο γονείς

2 μόρια Ορφανός από τον ένα γονέα

2 μόρια Μέλος πολύτεκνης οικογένειας

2 μόρια Τέκνο άγαμου γονέα

1,5μόρια Μέλος τρίτεκνης οικογένειας

1 μόριο Για κάθε μέλος της οικογένειας με αναπηρία 67% και άνω

0,5 μόριο Για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που έχει κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα 5.500 ευρώ μοριοδοτείται με 4 μόρια και αν είναι και μέλος τρίτεκνης οικογένειας με δύο άγαμα αδέλφια κάτω των 25 ετών μοριοδοτείται με επιπλέον 2,5 μόρια (1,5 λόγω τριτεκνίας και από 0,5 για κάθε αδερφό). Άρα, τα συνολικά του μόρια για μετεγγραφή είναι 6,5.

Μετεγγραφή – μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών (χωρίς ποσοτικό περιορισμό)

Για την κατηγορία των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός.

Ο φοιτητής, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί μετεγγραφή, αποκλειστικά κατά το 1ο έτος των σπουδών του, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• τα αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. τα οποία εδρεύουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες και στις οποίες: δεν διαμένουν μόνιμα οι γονείς τους, τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν πλήρη κυριότητα κατοικίας και τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν επικαρπία κατοικίας

• τα αδέλφια, συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών,

• τα αδέλφια, συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών και

• το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.500 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ένας πρωτοετής φοιτητής για παράδειγμα ο οποίος πέρασε στο Βόλο, η μόνιμη κατοικία των γονέων του είναι στην Θεσσαλονίκη, ο αδερφός του σπουδάζει στην Ξάνθη και το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω των 12.500 ευρώ, μπορεί να μετεγγραφεί εκεί όπου σπουδάζει ο αδερφός εφόσον φυσικά υπάρχει αντιστοιχία του τμήματος και πιάνει τη βάση μετεγγραφής (2.750 μόρια).

Σε κάθε περίπτωση σοφό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να μελετήσουν προσεχτικά την εγκύκλιο για τις μετεγγραφές του 2023 καθώς εκτός απροόπτου φέτος δεν θα γίνουν αλλαγές έτσι ώστε να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Επίσης οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να ξέρουν ότι στη συνέχεια γίνονται και μετεγγραφές για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους (όπως θέματα υγείας, θάνατοι συγγενικών προσώπων κ.α ) οι οποίες εξετάζονται από ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr