Μωβ Μέδουσες: Σε ποιες παραλίες είναι οι περισσότερες και τι ισχύει στις ακτές της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μωβ Μέδουσες: Σε ποιες παραλίες είναι οι περισσότερες και τι ισχύει στις ακτές της Εύβοιας

Οι ελληνικές ακτές που παρατηρήθηκαν οι περισσότερες μωβ Μέδουσες και η υπάρχουσα κατάσταση στην Εύβοια

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ αυτών η Εύβοια, παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις, προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο που θέλει να απολαύσει τα μπάνια του, καθώς το τσίμπημά τους είναι πολύ επώδυνο.

Αυτή τη στιγμή, οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Από τα νησιά του Ιονίου, το Αιγαίο έως τον Σαρωνικό και μερικές από τις πολυσύχναστες παραλίες της πρωτεύουσας (Βουλιαγμένη, Καβούρι, Λαγονήσι, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη κ.α.) Στον χάρτη της βάσης δεδομένων και της αντίστοιχης εφαρμογής iNaturalist, η Ελλάδα είναι κατακόκκινη, εφόσον με ένα κόκκινο στίγμα σημειώνεται κάθε εμφάνιση μοβ μεδουσών.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν εξαιρετικά δυσοίωνες προγνώσεις. Κάνουν λόγο για μια πολιορκία από τις μοβ μέδουσες η οποία δεν πρόκειται να λυθεί προτού παρέλθουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», επισημαίνει.

“Στο κόκκινο” πάντως δείχνει στον σχετικό χάρτη να είναι και η Εύβοια.

Ειδικά στα νερά της Εύβοιας όπου η Pelagia noctiluca όπως είναι το επιστημονικό της όνομα είναι σε έξαρση αναφορές για παρουσία των επικίνδυνων μεδουσών πληθαίνουν όλο και περισσότερο σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι και μάλλον στα αγαπημένα τους μέρη φαίνεται ότι έχει προστεθεί και η Εύβοια, καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr