Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες θα είναι το Σαββατοκύριακο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες θα είναι το Σαββατοκύριακο

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια σημαντική επέκταση των μωβ μεδουσών.

Οι μώβ μέδουσες έχουν ήδη κατακλύσει πολλές από τις παραλίες στην Ελλάδα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Jelly Report για την εβδομάδα που διανύουμε, πιθανόν, να είμαστε ενώπιον μιας σημαντικής επέκτασης των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά στις νότιες Κυκλάδες αλλά και σε περιοχές που μέχρι σήμερα τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης είναι στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό και Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

Με μικρότερες εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με καθαρά να φαίνονται τα νησιά – αν και δεν έχουν ακουστεί ακόμα τίποτα του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και ο Κορινθιακός (αν και πολίτες αναφέρουν ότι έχουν δει μέδουσες – δεν έχει επιβεβαιωθεί).

Ενημερωθείτε για τις παραλίες όπου υπάρχουν μωβ μέδουσες ΕΔΩ. Δείτε τις αναφορές για θεάσεις μωβ μεδουσών κι άλλων ειδών ΕΔΩ

Τσίμπημα μωβ μέδουσας: Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην παραλία

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr