Προσωπικός Ιατρός: Τα πρόστιμα για όσους δεν εγγραφούν στην υπηρεσία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωπικός Ιατρός: Τα πρόστιμα για όσους δεν εγγραφούν στην υπηρεσία

Πότε ξεκινάει η πλήρης εφαρμογή του συστήματος

Για το πρόγραμμα «Προσωπικός Γιατρός» μίλησε ο Ανάργυρος Μαριόλης, Δ/ντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγησε, «υπάρχει δυνητικό όφελος για τον ασθενή, για τον πολίτη, για το κοινωνικό σύνολο, για το σύστημα υγείας και για την κοινωνία. Ξέρουμε τόσα χρόνια τι σημαίνει που δεν εφαρμόστηκε η πρωτοβάθμια υγεία στην χώρα μας».

«Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο ατομικός ιατρικός φάκελος, θα υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και φροντίδα, από έναν καθοδηγητή και σύμβουλο του πολίτη στο σύστημα υγείας, για να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα στον ασθενή και προληπτικά και σε ότι αφορά την καθοδήγηση του ασθενούς για άλλες ειδικότητες ιατρών», εξήγησε ο Ανάργυρος Μαριόλης.

Παράλληλα επισήμανε πως «υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη εγγραφεί» και επεσήμανε ότι «το πιο σημαντικό, είναι η τήρηση ατομικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη. Θα υπάρχει μια σταθερή διασύνδεση του ασθενή με το σύστημα υγείας».

«Περιμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και στην Αττική που άνοιξε η πλατφόρμα τώρα, καθώς μεσολάβησε ο Αύγουστος που ήταν μήνας διακοπών», είπε ο κ. Μαριόλης, επισημαίνοντας πως «ουσιαστικά η πλήρης εφαρμογή του συστήματος θα είναι από την Πρωτοχρονιά».

«Όποιος δεν έχει εγγραφεί έως την 1η Οκτωβρίου θα έχει αύξηση 10% στο κόστος για τα φάρμακα και τις εξετάσεις του, θα ζητήσουμε όμως να παραταθεί το αντικίνητρο αυτό, που στόχο έχει να εγγραφούν οι πολίτες στο νέο σύστημα», ανέφερε ο κ. Μαριόλης.

Κίνητρα και ποινές

  • Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
  • Παράλληλα από 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Διαδικασία εγγραφής 

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

  • μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη
  • αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr