Ρεπορτάζ evima.gr: Η εστίαση της Εύβοιας χαιρετίζει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεπορτάζ evima.gr: Η εστίαση της Εύβοιας χαιρετίζει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ρεύμα

Θετικές οι αντιδράσεις του κλάδου της εστίασης της Εύβοιας για τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για τα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το ρεύμα από τον επιχειρηματικό κόσμο της Εύβοιας.

Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκει πως κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης Εύβοιας, Βασίλης Ευθυμίου σε δηλώσεις του στο evima.gr.

Ο κ. Ευθυμίου είπε χαρακτηριστικά: «Tα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να μας αποσαφηνίσει αν στα αναδρομικά 600 ευρώ που ανακοίνωσε για τα νοικοκυριά συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις, που τόσους μήνες κλήθηκαν να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ επιπλέον, και τι ποσά θα επιστραφούν σε αυτές.

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν ένα πάγιο αίτημα μας τους τελευταίους μήνες, καθώς ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και χιλιάδες ακόμα να δημιουργήσουν τεράστια χρέη στις ήδη υπερχρεωμένες λόγω Covid επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του «Εξοικονομώ» στις επιχειρήσεις είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είχε συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις και να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, και να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ο κλάδος δεν μεμψιμοιρεί, κοιτάει να ορθοποδήσει και να εξορθολογιστεί σε σωστές βάσεις με τους σωστούς ανθρώπους, που θα συμβάλλουν για να μπορέσει να είναι βιώσιμος, αρκεί να υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση».

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίδομα ως 600 ευρώ δικαιούνται στην Εύβοια οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιδότηση για το ρεύμα τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως θέλουν.

Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνεται κατόπιν υποβολής αιτήσεων απο τους δικαιούχους – υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια – σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά από διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων.

Προκειμένου να υπολογίσουν οι καταναλωτές το ποσό που δικαιούται για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου θα πρέπει να αφαιρούν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα εάν για τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 2.000 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σε περίπτωση που η ρήτρα αναπροσαρμογής ανήλθε στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% των 1.800 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.080 ευρώ, καθώς ο «πήχης» είναι τα 600 ευρώ. Επομένως ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr