Σήφης Βαλυράκης: Τα νέα στοιχεία της υπόθεσης διερευνά το λιμεναρχείο Χαλκίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήφης Βαλυράκης: Τα νέα στοιχεία της υπόθεσης διερευνά το λιμεναρχείο Χαλκίδας

Μετά την καταγγελία της συζύγου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, πως ο θάνατός του δεν ήταν δυστύχημα αλλά υπήρξε έγκλημα, ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση και αποκαλύψεις «φωτιά» που αλλάζουν τα δεδομένα. Η λογομαχία του εκλιπόντος με ψαρά πριν πέσει στη θάλασσα και επέλθει το μοιραίο.

Ο κ. Νίκος Κοκκαλάς, Πλωτάρχης, εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Ναυτιλίας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιώργος Σπύρου νωρίτερα.

«Σαν λιμενικό σώμα από την πλευρά μας και ειδικότερα η λιμενική αρχή της Ερέτριας που διενεργεί την προανάκριση υπό την εποπτία της λιμενικής αρχής Χαλκίδας συνεπικουρούμενη από έμπειρα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπ. Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής θα πράξουν τα δέοντα προκειμένου να διελευκανθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες κάτω από τα οποία έγινε το συμβάν. Εξετάζονται όλα τα σενάρια», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες. Έχουν ληφθεί καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, από αλιείς, κατοίκους. Έχει οριστεί αρμόδιος πραγματωγνόμονας. Είναι στοιχεία της προανάκρισης οι καταθέσεις. Το συλλεχθέν υλικό θα αξιολογηθεί καταλλήλως από τις προανακριτικές αρχές. Αυτή είναι και η βούληση του κ. Πλακιωτάκη».

Ο κ. Σπύρου ανέφερε πως οι πληροφορίες που έχει δεν προκύπτουν από την ανακριτική διαδικασία αλλά από ανθρώπους στην περιοχή της Ερέτριας. Όπως ανέφερε ο χώρος εκεί είναι «πολύ μικρός και όλοι γνωρίζουν την σύνδεση που είχα με τον Σήφη. Τους προέτρεψα να μιλήσουν στις αρχές και κάποιοι από αυτούς έχουν καταθέσει. Ο Σήφης έφυγε από το σπίτι του με το φουσκωτό για να κάνει αυτό που ήξερα πάντα. Να ψαρέψει με το ψαροντούφεκό του. Εκεί τον προσέγγισε ένα επαγγελματικό αλιευτικό. Λογομάχησε μαζί του με άσχημο τρόπο. Του μίλησε άσχημα και του είπε να φύγει από την περιοχή και να μην ψαρέψει. Υπάρχει αυτόπτης που είδε όλη την σκηνή από απόσταση 500 μέτρων».

Μάλιστα υπογράμμισε πως ο επαγγελματίας ψαράς έδειξε επιθετική συμπεριφορά προς το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και άρχισε να περιφέρεται κυκλικά γύρω από αυτό με το δικό του, μεγαλύτερο, σκάφος. «Η συμπεριφορά του αυτή προκάλεσε την πτώση του Σήφη από το σκάφος και μάλιστα επειδή ο Σήφης είχε βάλει την προσω ταχύτητα για να τον αποφύγει το φουσκωτό συνέχισε να κινείται ευθεία γιατί είχε μικρή ταχύτητα και δεν μπορούσε λόγω του κυματισμού να πάει πιο γρήγορα. Δεν είναι δυνατόν να τον χτύπησε η προπέλα του σκάφους του. Η πτώση του ήταν ανάλογη με αυτή των βατραχανθρώπων. Έφυγε δεξιά. Είναι αδύνατον να έχει χτυπηθεί από την δική του προπέλα», υπογράμμισε.

«Προφανώς ο επαγγελματίας ο οποίος έκανε αυτούς τους κύκλους μάλλον δεν αντιλήφθηκε την πτώση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ηθελημένα τον πάτησε. Βλέποντας όμως το σκάφος του Σήφη να κινείται χωρίς επιβάτη είναι βέβαιο ότι κατάλαβε ότι προκάλεσε ένα ατύχημα. Ότι υπήρχε άνθρωπος στην θάλασσα. Και προφανώς θα είδε και τον Σήφη σε άσχημη κατάσταση αιμόφυρτο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, ο μάρτυρας που είδε όλο το περιστατικό ήταν σε αρκετά μακρινή απόσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει το όνομα του αλιευτικού, όμως, εξήγησε πως υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες. «Μόλις είδε το βράδυ τις ειδήσεις κατάλαβε τι έχει γίνει και έσπευσε να καταθέσει. Ξέρει τα χαρακτηριστικά του σκάφους. Είναι ένα αλιευτικό μέσου μήκους περίπου 8 μέτρα. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο δράστης και τον καλώ να προσέλθει αυτόβουλα να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει τέλος στο μαρτύριο της οικογένειας», σχολίασε. Μάλιστα εξήγησε πως δεν υπάρχουν πολλά σκάφη σαν αυτό στην περιοχή και θα είναι εύκολο να βρεθεί από τις αρχές.

Επίσης, αναφορικά με το αν γνωρίζει την ύπαρξη τυχόν διαφωνιών που πιθανώς προϋπήρχαν μεταξύ του Σήφη Βαλυράκη και του ιδιοκτήτη του αλιευτικού, ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Απέδωσε τον καυγά στη συχνή διαφωνία των επαγγελματιών της αλιείας με ερασιτέχνες, κυρίως δύτες, καθώς όπως είπε «πολλοί επαγγελματίες ψαράδες που θεωρούν την θάλασσα ιδιοκτησία τους και ενοχλούνται από τους ερασιτέχνες και κυρίως τους δύτες. Πιστεύω ότι ο Σήφης Βαλυράκης του είπε ότι ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr