Σήφης Βαλυράκης: Θέμα χρόνου να μάθουμε ποια προπέλα τον χτύπησε – Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήφης Βαλυράκης: Θέμα χρόνου να μάθουμε ποια προπέλα τον χτύπησε – Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας

Για περισσότερο από μια ώρα κατέθεσε στο Λιμενικό της Χαλκίδας ο αυτόπτης μάρτυρας που είδε τον καυγά ανάμεσα στον εκλιπόντα και τον καπετάνιο αλιευτικού σκάφους στην Ερέτρια. Το «κλειδί» για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, ενώ η Λιμενική Αρχή της Ερέτριας σχηματίζει δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν από πραγματογνώμονα του Λιμενικού Σώματος, οι ακριβείς συνθήκες θανάτου.

Η ύπαρξη μαρτύρων που επιβεβαίωσαν τον διαπληκτισμό του Σήφη Βαλυράκη με καπετάνιο αλιευτικού, επαγγελματικού, σκάφους πριν ο εκλιπών βρεθεί στη θάλασσα, ενίσχυσε τους ισχυρισμούς πως ο θάνατός του δεν προήλθε από ατύχημα και η διερεύνηση της υπόθεσης είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Το απόγευμα της Τετάρτης (27.01), αυτόπτης μάρτυρας που είδε το αλιευτικό να προσεγγίζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και να κινείται κυκλικά γύρω του με επιθετικές διαθέσεις, ενώ οι δυο άνδρες είχαν και λεκτική αντιπαράθεση, κλήθηκε στο Λιμενικό της Χαλκίδας για να δώσει κατάθεση. Εκεί μίλησε στους αρμόδιους για περισσότερο από μια ώρα και είναι πολύ πιθανό η κατάθεσή του να αποτελέσει το «κλειδί» για να ξετυλιχτεί το… κουβάρι της υπόθεσης.

Σύμφωνα με όσα είπε και ο ίδιος κατά την αποχώρησή του από το Λιμενικό της Χαλκίδας, είδε πάνω από 30 φωτογραφίες σκαφών έτσι ώστε οι αρχές να εντοπίσουν ποιο είναι το επίμαχο αλιευτικό. «Μου δείξανε φωτογραφίες, περιέγραψα πως ήταν το σκάφος. Ταιριάζανε σε αυτή την περιγραφή περίπου δυο-τρία», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: «Είδα πάνω από 30-40 φωτογραφίες, αλλά δεν μπορούσα να διευκρινίσω 100% ποιο είναι το σκάφος».

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής έπειτα από δυστύχημα στη θάλασσα με το σκάφος του στην περιοχή της Ερέτριας.

Όπως είπε ειδικός πραγματογνώμονας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο αύριο θα ξέρουμε ποια προπέλα τον χτύπησε.

Στο live News τoυ MEGA μίλησε και ο αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε στο λιμεναρχείο, περιγράφει τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή: «Tην αναφορά στο λιμεναρχείο την έκανα τη Δευτέρα. Προχθές έδωσα την κατάθεση. Από το σημείο που στεκόμουν από τις 12 – 12.30 είδα το σκάφος του κ. Βαλυράκη να ξεκινά από την οικία του. Στα μισά της διαδρομής του έσβησε (από πρόβλημα), το ξανά έβαλε μπρος. Είχα ακουστική και οπτική επαφή. Η διαδρομή είναι 3-4 λεπτά.

Τη δεύτερη φορά στην προσπάθειά του να το βάλει μπρος, τον είχε πλησιάσει ήδη ένα αλιευτικό σκάφος, ερχόταν από βόρεια, από την πλευρά του λιμανιού. Μιλούσαν και άκουσα κάποια στιγμή διαπληκτισμό… Έκανε δύο κύκλους όσο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα. Δεν πήγε πάρα πολύ κοντά, δεν το ακούμπησε το σκάφος. Το αλιευτικό σκάφος έφυγε προς τη μια κατεύθυνση και το φουσκωτό στην αντίθετη.

Όταν γύρισα σπίτι μου, είδα τι έγινε κι ενημέρωσα κάποιο στέλεχος του λιμεναρχείου με γραπτό μήνυμα “πάρε με τηλέφωνο μόλις δεις το μήνυμα” του είπα. Με πήρε τηλέφωνο, το μόνο που του είπα αρχικά είναι “αν έχουν βρει τον άνθρωπο”, δεν ήξερα ακόμα ότι ο άνθρωπος δεν ήταν εν ζωή. Το μόνο που του είπα είναι ότι “το σκάφος του είχε πρόβλημα και έσβησε δύο φορές”.

Το μόνο που είδα ήταν ένα λευκό αλιευτικό σκάφος. Τέτοιοι διαπληκτισμοί μέσα στη θάλασσα είναι συχνοί, σχεδόν καθημερινοί. Το σκάφος δεν είχε τέντα όσο μπόρεσα να δω. Στο αλιευτικό επέβαινε ένας άνθρωπος. Αυτά τα περιστατικά είναι σε όλες τις περιοχές της Εύβοιας συχνά. Να καταλάβουν όλοι – όλοι ότι η θάλασσα δεν είναι κανενός. Ειδικά εδώ σε καθημερινά βάση να δείτε διαπληκτισμοί που γίνονται…».

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Γιώργος Σπύρου, τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες που είδαν το περιστατικό, το οποίο περιέγραψε και ο ίδιος.

«Ενώ επέβαινε στο μικρό του φουσκωτό, συναντήθηκε με αλιευτικό σκάφος, μήκους περίπου 8 μέτρων, λευκού χρώματος, το πλήρωμα του οποίου άσκησε λεκτική βία και προχώρησε σε επιθετική συμπεριφορά, κάνοντας κύκλους γύρω από το σκάφος του κ. Βαλυράκη, προκαλώντας μεγάλο κυματισμό, κοντά στο Νησί των Ονείρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του στο νερό και την κατάληξη του σκάφους στα βράχια, ακυβέρνητο».

Όπως σημείωσε ο κ. Σπύρου, αυτές δεν είναι εικασίες, καθώς ο άνθρωπος που τα αναφέρει, κατέθεσε στις Αρχές. «Προσήλθε και σε μένα και μου είπε λεπτομέρειες για όσα είδε. Δεν υπάρχει μόνο ένας αυτόπτης που κατέθεσε λεπτομερώς, αλλά υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες που είδαν το ίδιο περιστατικό από πιο μακριά», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη έκανε μάλιστα έκκληση στον δράστη να εμφανιστεί από μόνος του στις Αρχές, απαλύνοντας παράλληλα και τον πόνο της οικογένειας. Εκτίμησε δε ότι δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το εν λόγω αλιευτικό, καθώς υπάρχουν πολύ λίγα στην περιοχή με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψαν οι μάρτυρες. «Υπάρχουν πολύ λίγα αλιευτικά με αυτό το μήκος, ξέρω πού ελλιμενίζονται, ξέρω την ώρα του συμβάντος, υπάρχουν θεάσεις που συλλέγονται. Δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το αλιευτικό. Είναι θέμα χρόνου», τόνισε ο κ. Σπύρου.

Εξάλλου, ο δικηγόρος εκτίμησε ότι είναι απίθανο ο Σήφης Βαλυράκης να χτυπήθηκε από τη δική του προπέλα γιατί καθόταν στο μπαλόνι, άρα έπεσε στο πλάι, όπως είπε. «Αυτό θα πιστοποιηθεί από την ιατροδικαστική εξέταση. Θα ταυτοποιηθεί και το είδος της προπέλας. Άλλωστε, για αυτό αναβλήθηκε και η κηδεία του». Όσο για τα κίνητρα του δράστη είπε ότι πιθανόν να έχουν να κάνουν με την επαγγελματική του στάση και την ιδιοκτησιακή του αντίληψη για τη θάλασσα, που προκαλεί εχθρική στάση προς τους μη επαγγελματίες ψαράδες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr