Σύλλογος Σιδερίτης: Παρουσίαση του μονοπατιού Σωκράτης στο Μεγάλο Βουνό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλλογος Σιδερίτης: Παρουσίαση του μονοπατιού Σωκράτης στο Μεγάλο Βουνό

Εκδήλωση του Συλλόγου Σιδερίτης για το ιστορικό μονοπάτι Σωκράτης στο Μεγάλο Βουνό και την Αυλίδα

Εκδήλωση του Συλλόγου Σιδερίτης για το ιστορικό μονοπάτι Σωκράτης στο Μεγάλο Βουνό και την Αυλίδα.

Συγκεκριμένα, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και συνοδεία μουσικής θα παρουσιαστούν τα αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι και  άλλα σημαντικά ιστορικά σημεία για το Μεγάλο Βουνό και την Αυλίδα.

Ιστορική στιγμή. Ξεχασμένο και χαμένο σε πυκνότατη βλάστηση από τα χρόνια, το μονοπάτι είναι επιτέλους ανοιχτό, καθαρισμένο και παραδομένο στο κοινό μετά από πολλούς κόπους και αγώνες. Ο καθαρισμός του μονοπατιού ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό από το σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ με την έγκριση φορέων και υπηρεσιών. Είχε ανακαλυφθεί από τον Ηλία Καραμπά, πρόεδρο του συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ. Ο καθαρισμός έγινε με επιμέλεια και αγάπη από λίγους εθελοντές μέλη  και  φίλους του συλλόγου μας. Κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε τον Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη και στην συνέχεια με το αρχαίο φρούριο στο Μεγάλο Βουνό. Σε όλο το μήκος της διαδρομής  ο καθαρισμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι πεζοπόροι να διέρχονται με  άνεση και ασφάλεια, χωρίς να πατούν επί του τείχους, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπεται για λόγους προστασίας του τείχους.

Πιστεύουμε ότι η διάθεση και το άνοιγμα των μονοπατιών στο Μεγάλο Βουνό σε αρχαιοφίλους, επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές ορνιθοπαρατήρησης, πεζοπόρους, αθλητές, φυσιολάτρες, μαθητές/τριες, οικογένειες κ.α. θα αποτελέσει κίνητρο επίσκεψης για πολλούς συμπολίτες μας αλλά και για άλλους εκτός περιοχής, π.χ. από την Αττική, τη Βοιωτία  ή και από όλη την Ελλάδα, όπως και από το εξωτερικό, διότι η Αυλίδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.  Αυτό θα συμβάλλει στην πολιτιστική-περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής, θα αναδειχθούν οι αρχαιότητες και θα προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο  μέλλον μπορεί να συνδεθεί με τα μνημεία και άλλες πολιτιστικές διαδρομές της περιοχής. Επίσης θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα σημεία που αφορούν  το Μεγάλο Βουνό και την Αυλίδα γενικότερα, με πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος

Ώρα: 21.15 μ.μ.

Εισηγητής: Ηλίας Καραμπάς/ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Παππάς

Μουσική συνοδεία: Χρήστος Μαρμαρινός, Δημήτρης Κικίδης

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος: ελεύθερη.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΝΗΣΙ (ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΥΛΙΔΕΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ)

 

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: ΔΡΟΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΜΙΝΙ – ΚΟΡΥΦΗ ΒΕΣΣΑΛΑ – ΑΡΧΑΙΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ – ΘΕΑΤΡΟ

Εξαιρετική πεζοπορική διαδρομή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσουμε αρκετά διαφοροποιημένη διαδρομή σε σχέση με την περσινή.

Ώρες πεζοπορίας: 2 ώρες περίπου

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν:

  • Επίσκεψη στο αρχαίο καμίνι
  • Γνωριμία με τις οχυρώσεις της κορυφής (μυκηναϊκής εποχής)
  • Προσέγγιση μέρους του αρχαίου δρόμου
  • Αφηγήσεις με θέμα: «Η χλωρίδα στο μύθο»
  • Πληροφόρηση για την ιστορία της περιοχής

Ώρα εκκίνησης: 18.45

Σημείο συνάντησης: αρχή του χωμάτινου δρόμου που οδηγεί στο θέατρο. Απαραίτητη είναι η στοιχειώδης φυσική κατάσταση και η καλή υγεία. Οι πεζοπόροι να φέρουν μαζί τους σακίδιο πλάτης με νερό και πρόχειρο φαγητό, να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια πεζοπορίας. Όποιος θέλει μπορεί να έχει μπατόν, κιάλια, φωτογραφική μηχανή. Το μονοπάτι, σε όλα τα σημεία της διαδρομής, έχει εξαιρετική θέα.

Συντονιστές: Ηλίας Καραμπάς και Σπύρος Τσιβίκας/ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ

Τηλ. επικοινωνίας – δηλώσεις συμμετοχής: 6974351684, 6981704637

email: [email protected]

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr