Συστάσεις από την Επιτροπή Λοιμώξεων για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συστάσεις από την Επιτροπή Λοιμώξεων για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ

Αναλυτικά όσα αποφάσισε η Επιτροπή Λοιμώξεων.
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμώξεων με κύριο θέμα την επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και στις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες:
  • Θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες.
  • Θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων.
  • Σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).
Είναι δεδομένο ότι αυξάνεται η ανησυχία μετά την εξάπλωση κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς μόνον ένας στους δέκα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Κορωνοϊός: Αύξηση περιστατικών παγκοσμίως -Τι συμβαίνει με την υποπαραλλαγή JN.1

Η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή. Οι προβλέψεις του Οργανισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στις ΗΠΑ.

CDC: «Δεν γνωρίζουμε εάν η JN.1 προκαλεί νοσηλείες»

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Πρόκειται για αύξηση από 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε ότι… αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα συγκριτικά με άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC. Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας πως τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη αποτελεσματικά εναντίον της. Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε την JN.1 ως «υπομονάδα ενδιαφέροντος». Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού.

Η δημοσίευση στο Lancet των Yang et al

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet των Yang et al, η παλιότερη υποπαραλλαγή SARS-CoV-2 BA.2.86, η οποία γρήγορα τέθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» μετά την εμφάνισή της, είχε συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή. Αν και το BA.2.86 δεν έδειξε ουσιαστικό πλεονέκτημα χυμικής ανοσολογικής διαφυγής και ανάπτυξης σε σύγκριση με τις τρέχουσες κυρίαρχες παραλλαγές, παρουσίασε αξιοσημείωτα υψηλή συγγένεια δέσμευσης με την ACE2. Αυτή η αυξημένη συγγένεια δέσμευσης, σε συνδυασμό με τη διακριτή αντιγονικότητά του, θα μπορούσε να επιτρέψει στο BA.2.86 να συσσωρεύσει μεταλλάξεις που αποφεύγουν το ανοσοποιητικό κατά τη διάρκεια της πληθυσμιακής μετάδοσης. Με μόνο μία πρόσθετη μετάλλαξη του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (L455S) σε σύγκριση με τον προκάτοχό της BA.2.86, η παραλλαγή JN.1 έγινε γρήγορα κυρίαρχη στη Γαλλία. Φαίνεται να υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση της συγγένειας δέσμευσης ACE2 στην υποπαραλλαγή JN.1, υποδεικνύοντας ότι οι ενισχυμένες ικανότητές της ανοσολογικής διαφυγής έρχονται εις βάρος της μειωμένης δέσμευσης ACE2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το L455 βρίσκεται κυρίως στον επίτοπο των αντισωμάτων Τάξης 1 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, η μελέτη αυτή εξέτασε περαιτέρω τις δυνατότητες διαφυγής του JN.1 ως απόκριση σε οκτώ μονοκλωνικά αντισώματα κατηγορίας 1 εξουδετέρωσης XBB.1·5. Αυτή η μετάλλαξη αντιστάθμισε αποτελεσματικά την ευαισθησία του BA.2.86 σε αυτή την ομάδα αντισωμάτων. Μαζί, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το L455S ενίσχυσε σημαντικά την αντίσταση του JN.1 στη χυμική ανοσία μέσω της αντιστάθμισης της αδυναμίας του BA.2.86 στα αντισώματα κατηγορίας 1.

Σύνοψη για το JN.1

Συνοπτικά, το JN.1, κληρονομώντας την αντιγονική ποικιλομορφία του BA.2.86 και μαζί με την απόκτηση του L455S, πέτυχε γρήγορα εκτεταμένη αντίσταση στα αντισώματα κατηγορίας 1, 2 και 3 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, και έδειξε υψηλότερη ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με το BA.2.86 και άλλα ανθεκτικά στελέχη όπως τα HV.1 και JD.1·1, εις βάρος της μειωμένης δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2. Τέτοια στελέχη θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν, καθώς η αντιγονική τους διαφορά θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν διάφορους πληθυσμούς σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη και θα είχαν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν γρήγορα μεταλλάξεις υψηλής ανοσοαποφυγής με κόστος τις ικανότητες δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος», που σημαίνει χαμηλός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr