Τι ώρα πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ώρα πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου

Η αργία του Αγίου Πνεύματος φέρνει αλλαγές -ευχάριστες- στις πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου.

Σήμερα ξεκινάνε οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουλίου, οι συνταξιούχοι θα δουν τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς τους το απόγευμα τις Παρασκευής.

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από τον e-ΕΦΚΑ οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιουλίου 2024.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Αναλυτικά, η καταβολή των συντάξεων Ιουλίου θα γίνει ως εξής:

  • Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).Τα ποσά αυτά θα πιστωθούν στους δικαιούχους -και θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη εφόσον οι δικαιούχοι έχουν χρεωστικές κάρτες- το απόγευμα τηςΠαρασκευής 21 Ιουνίου 2024.
  • Την Πέμπτη 27 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα για τους δικαιούχους από το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024.

Συντάξεις: Πληρωμές με αναδρομικά έως και 20.000 ευρώ εντός του Ιουλίου

Νέες πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για το αμέσως προσεχές διάστημα. Τα ποσά ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των αναδρομικών σε επανυπολογισμένες συντάξεις ΔΕΚΟ-τραπεζών, τα ποσά φτάνουν και στις 20.000 ευρώ.

Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν επανυπολογιστεί, αλλά είναι με λάθος ποσά και οι επανυπολογσμοί επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση.

Ενα μεγάλο πακέτο αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων που αφορά περίπου 12.000 συνταξιούχους από Ταμεία τραπεζών και ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ιονικής, ΟΤΕ) έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ εντός του Ιουλίου.

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς ανήκουν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων:

  1. Παλαιοί συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, στους οποίους έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά εκκρεμεί ο δεύτερος με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση, που δίνουν αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις υπάρχουν παλαιοί συνταξιούχοι στους οποίους δεν έγινε ούτε ο πρώτος επανυπολογισμός. Για παράδειγμα, στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ και της πρώην Ολυμπιακής δεν είχε γίνει κανένας επανυπολογισμός συντάξεων από το 2019 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με πληρωμές αναδρομικών που ξεπέρασαν και τις 25.000 ευρώ.
  2. Νέοι συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) οι οποίοι πήραν μεν τη σύνταξή τους, αλλά όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης δεν είδαν ακόμη το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού στις συντάξεις τους. Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, συνταξιούχοι που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη, συνταξιούχοι χηρείας κ.ά.
  3. Παλαιοί αλλά και νέοι συνταξιούχοι στους οποίους έγιναν οι επανυπολογισμοί, αλλά έχουν γίνει λάθη στα ποσά! Το πλήθος των συνταξιούχων με λάθη στους επανυπολογισμούς δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί, καθώς ο έλεγχος των λαθών όπως και οι διορθώσεις γίνονται αυτόματα από το λογισμικό σύστημα επανυπολογισμού συντάξεων του ΕΦΚΑ. Ολες οι συντάξεις «σαρώνονται» σε τακτική βάση με επαναλητπικούς επανυπολογισμούς και όπου οι προδιαγραφές του συστήματος για τα έτη ασφάλισης, τον συντάξιμο μισθό και τις κρατήσεις εντοπίζουν αποκλίσεις, γίνονται αυτόματα οι διορθώσεις στις συντάξεις. Για το λόγο αυτόν πολλοί συνταξιούχοι παίρνουν και διαφορετικά ποσά. Για παράδειγμα, το πιο συνηθισμένο λάθος έχει παρατηρηθεί στα έτη ασφάλισης. Είναι άλλο να γίνεται επανυπολογισμός με 38 έτη και 5 μήνες και άλλο αντί για 5 οι μήνες να είναι τελικά 8. Αυτή η διαφορά θα βγάλει υψηλότερη σύνταξη κατά μερικά ευρώ, αλλά θα επανυπολογιστούν και όλες οι κρατήσεις από την αρχή. Στην περίπτωση, δε, που τα λάθη εντοπιστούν σε παλαιούς συνταξιούχους, τότε εκτός από τις κρατήσεις, αλλάζει και το ποσό της προσωπικής διαφοράς! Και ανάλογα με το αν η προσωπική διαφορά βγει μικρότερη ή μεγαλύτερη, θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και στις αυξήσει που πήραν οι συνταξιούχοι.

Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη και την προσωπική που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με το νόμο Καρούγκαλου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr