Βόρεια Εύβοια: Αλλάζει όψη το οδικό δίκτυο – Η σύνδεση Χαλκίδας – Ιστιαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Αλλάζει όψη το οδικό δίκτυο – Η σύνδεση Χαλκίδας – Ιστιαίας

Tο μοντέλο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να γίνει ένα case study για το πώς μπορεί μια περιοχή να αναγεννηθεί σε όλα τα επίπεδα, άσχετα με το αν έχει υποστεί φυσική καταστροφή ή όχι.

Ως «συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρουσίαση στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Σταύρο Μπένο, επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης, της τρίτης φάσης του σχεδίου για τη βόρεια Εύβοια. «Το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσαμε συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης, οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Και πιστεύω ότι μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε το πλάνο για την εκπόνηση δεκατεσσάρων μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής και δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς και θα είναι έτοιμες έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Το σημαντικότερο σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι η χάραξη του νέου δρόμου που θα διαπερνά τη βόρεια Εύβοια, ο οποίος θα ξεκινά από τη Χαλκίδα και θα φθάνει έως την Ιστιαία. Πρόκειται για έναν διακαή πόθο των κατοίκων της περιοχής εδώ και δεκαετίες, που αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Κατά τα λοιπά, οι 14 μελέτες είναι οι εξής:

1. «Εκπόνηση συνολικού master plan για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας».

2. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το “Νέο Δάσος”, με τίτλο “Master plan για το Νέο Δάσος”».

3. «Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας».

4. «Εκπόνηση μελετών για το ψηφιακό κύμα και την πράσινη ζώνη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας».

5. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».

6. «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Εύβοιας».

7. «Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».

8. «Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της βόρειας Εύβοιας».

9. «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό / δημογραφικό) δυναμικό της βόρειας Εύβοιας».

10. «Στρατηγικός σχεδιασμός marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Εύβοιας».

11. «Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών έπειτα από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».

12. «Eκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού».

13. «Eκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας».

14. «Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού master plan» από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε –και θα τα καταφέρουμε– να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο, καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για τη μεταλαμπάδευσή του, θεωρητικά, σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μπένος χαρακτήρισε τα έργα «φωτοδότες», λέγοντας πως θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε από την άνοιξη και μετά. «Φωτοδότες τούς λέω γιατί θα φωτίσουν επιχειρησιακά, κυρίως, πνευματικά την περιοχή, τους ανθρώπους, θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντός τους. Αυτοί, λοιπόν, οι φωτοδότες θέλω να είναι το μεταρρυθμιστικό πεδίο της αναγέννησης όχι μόνο της βόρειας Εύβοιας, αλλά και της πατρίδας», κατέληξε. Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά να γίνει το μοντέλο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας ένα case study για το πώς μπορεί μια περιοχή να αναγεννηθεί σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από το εάν έχει προηγηθεί φυσική καταστροφή ή όχι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr