Βόρεια Εύβοια: Στην Κοκκινομηλιά κάτι δείχνει να γεννιέται μέσα στα καμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Στην Κοκκινομηλιά κάτι δείχνει να γεννιέται μέσα στα καμένα

Ανάσα στην τοπική κοινωνία της Κοκκινομηλιάς από νέους αγρότες που προχωρούν σε καλλιέργειες όπως η καλλιέργεια πιπεριάς σε μία Βόρεια Εύβοια που μετράει τις πληγές της

Πάλι από την αρχή ξεκινούν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μετά τις τεράστιες καταστροφές στον τόπο τους που είδαν να καίγεται τον Αύγουστο του 2021.

Στην περιοχή της Κοκκινομηλιάς βρίσκονται οι μοναδικές καλλιέργειες πιπεριάς που δίνουν ζωή μέσα στα καμένα και μια ελπίδα στους κατοίκους ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον.

Η Κοκκινομηλιά είναι ένα χωριό που έχει λιγοστούς κατοίκους όμως δίνουν το μήνυμα της επιστροφής στον τόπο τους ειδικά μετά την πυρκαγιά.

Για την πιπεριά και την καλλιέργειά της, τα πράγματα δεν είναι πολύ δύσκολα καθώς πρόκειται για ένα σχετικά εύκολο φυτο, εξού και επιλέχθηκε για την βαθιά πληγωμένη περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Κάτοικοι που είχαν φύγει γύρισαν πίσω μετα τις φωτιές σε πείσμα των καιρών για να δώσουν ζωή και να φτιάξουν ό,τι μπορούν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Η Κοκκινομηλιά έχει κάποιους αγρότες οι οποίοι όμως ασχολούνται κυρίως με σιτάρια και καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων ενώ η καλλιέργεια της πιπερίας γίνεται από έναν άνθρωπο και πρόκειται ουσιαστικά για μία πιλοτική προσπάθεια.

Καθώς είναι η πρώτη χρονιά δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει αν το φυτό αντέξει και ειδικά μετά τις φωτιές το δάσος δεν κρατάει το νερό που μπαίνει μέσα στα χωράφια κι αυτό δυσκολεύει την κατάσταση, ωστόσο η πιπεριά παρόλο που δεν δίνει πολύ μεγάλη σεζόν, στο συγκεκριμένο μέρος, λόγω του ταλαιπωρημένου εδάφους δίνει ακόμα δύο με τρεις μήνες καλλιέργειας.

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η επέκταση της περίοδος καλλιεργειας αυξάνει και το εισόδημα του αγρότη.

Οι περισσότερες καλλιέργειες στην περιοχή έπαθαν μεγάλες ζημιές και από τις πρόσφατες έντονες βροχές με τα πεπόνια για παράδειγμα να έχουν υποστεί καταστροφή γιατί η βροχή τα έπιασε πάνω στην περίοδο συγκομιδής

Η καλλιέργεια της πιπεριάς εντούτοις βοηθάει πολύ στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί αντέχει παραπάνω ενώ δημιουργεί και άλλες θέσεις εργασίας κυρίως για το καθάρισμα του λαχανικού μετά τη συγκομιδή, γιατί πρέπει να βγει το κοτσάνι και η ψίχα, έτσι πριν συσκευαστούην από εργοστάσιο παραδίνονται σε γυναίκες σε σπίτια που τις καθαριζουν

Καλλιεργητής πιπεριάς εξηγεί πως το συγκεκριμένο λαχανικό βοηθάει στο να παραμείνουν ενεργοί γι μεγαλύτερο διάστημα ειδικά οταν ο καιρός είναι καλός ενώ το μόνο αποκαρδιωτικό είναι πως το χωράφι που κάποτε ήταν περιτριγυρισμένο από πεύκα πλέον είναι μέσα στην καμένη γη.

Το μήνυμα των κατοίκων της Κοκκινομηλιάς είναι ένα και σαφές. «Μπορεί να μην συνηθίζεται αυτή η θέα με όλο το δάσος καμένο και η καταστροφή που έγινε να ήταν πολύ μεγάλη, όμως πρέπει να μείνουμε στον τόπο μας να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr