Ζεμπίλης: Ερώτηση στη Βουλή για τις αντικειμενικές αξίες σε Ωρεούς και Ασμήνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζεμπίλης: Ερώτηση στη Βουλή για τις αντικειμενικές αξίες σε Ωρεούς και Ασμήνιο

Ο Θ. Ζεμπίλης ζητά από Χ. Σταϊκούρα διόρθωση αντικειμενικών αξιών σε Ωρεούς, Ασμήνιο κ.α. Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή 

Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών που αυξήθηκαν υπερβολικά λόγω πλασματικών στοιχείων. Στις διορθώσεις αυτές, άλλωστε, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρόσφατη δήλωσή του. Πιο συγκεκριμένα, με την αρ. πρωτ.: 5965/22-06-2022 Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Βουλευτής Ευβοίας ζητάει διορθώσεις και επανεκτίμηση της τιμής ζώνης σε περιπτώσεις που παρατηρούνται υπερβολικές αυξήσεις, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στο Ασμήνιο και τους Ωρεούς του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Ειδικότερα, η Ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη αναφέρει τα εξής:

  

«Με τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών έχουν προκύψει περιπτώσεις που εμφανίζουν υπερβολική αύξηση, χωρίς να συντρέχουν πραγματικοί λόγοι που να δικαιολογούν αυτές τις αυξήσεις. Ενώ, λοιπόν, η εμπορική αξία των ακινήτων δεν έχει μεταβληθεί ή έχει μεταβληθεί κατ’ ελάχιστο, η αντικειμενική τους αξία έχει αυξηθεί υπέρμετρα. Αυτό συνέβη διότι ελήφθησαν υπ´όψιν πλασματικά στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων, που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν οι αντικειμενικές αξίες, όταν σε γειτονικούς οικισμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά παραμένουν πολύ χαμηλότερες. 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατηρούνται σε περιοχές του πυρόπληκτου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Για παράδειγμα, στο Ασμήνιο της Δ.Ε. Αρτεμησίου η αντικειμενική αξία ανά τ.μ. υπερδιπλασιάστηκε, καθώς από 499 ΕΥΡΩ/τ.μ. πήγε στα 1.100 ΕΥΡΩ/τ.μ.. Στη Β’ Ζώνη Ωρεών η αντικειμενική αξία από 950ΕΥΡΩ/τ.μ. διαμορφώθηκε στα 1.400 ΕΥΡΩ/τ.μ., ενώ στη Γ’ Ζώνη Ωρεών η νέα αντικειμενική αξία είναι 1.200 ΕΥΡΩ/τ.μ. από 700 ΕΥΡΩ/τ.μ. που ήταν πριν την αναπροσαρμογή.

Τα λάθη που έχουν προκύψει στον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών είναι πρόδηλα και πρέπει να διορθωθούν. Στις διορθώσεις αυτές αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρόσφατη δήλωσή του. Συνεπώς, εκεί που παρατηρούνται υπερβολικές αυξήσεις θα πρέπει να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν εκ νέου, ώστε να αποφασισθεί και ο τρόπος που θα γίνει η επανεκτίμηση των τιμών ζώνης.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίζονται σε κάποιες τιμές ζώνης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες;».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr