Ζεμπίλης για ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: «Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζεμπίλης για ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: «Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη και την Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή του ο Θανάσης Ζεμπίλης

Συνέντευξη στο “dotRadio” και τον δημοσιογράφο Πάνο Τσακάλη παραχώρησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

«Τις τελευταίες ημέρες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει αλλάξει ο κόσμος. Το μεταπολεμικό μοντέλο που στηρίχθηκε στην ασφάλεια, την σταθερότητα και την αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών ανατράπηκε βίαια. Η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υφίσταται πια, καθώς η απόφαση του Προέδρου Πούτιν για εισβολή προκαλεί αστάθεια, αβεβαιότητα και ρευστότητα. Η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί μετά τις εξελίξεις είναι ακόμη ρευστή. Με μία γρήγορη ματιά, φαίνεται ότι ο πόλεμος κινητοποιεί τα αντανακλαστικά του δυτικού κόσμου και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται με ενιαία διπλωματική φωνή και έτοιμη να προχωρήσει στην ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι «η εισβολή πιθανότατα θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και επιπτώσεις σε όλες τις περιφέρειες. Η Βαλκανική, που κατά το παρελθόν αποτέλεσε την πυριτιδαποθήκη για την έναρξη καταστροφικών πολέμων, είναι μία από τις περιφέρειες που χρήζει προσοχής. Επομένως, στο πεδίο της γεωπολιτικής οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν και τη χώρα μας. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε και κάτι θετικό: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινητοποίησε την κοινή γνώμη στις δυτικές κοινωνίες και ο δυτικός κόσμος εμφανίζεται στην παρούσα κρίση με μία πρωτοφανή συσπείρωση. Επιπλέον, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι αυστηρές, με αποτέλεσμα να πλήττουν σε σημαντικό βαθμό την ρωσική οικονομία και να διαμορφώνουν συνθήκες αναταράξεων στο εσωτερικό της Ρωσίας. Όλα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και δρουν αποτρεπτικά και για άλλους ηγέτες που έχουν αναθεωρητικές βλέψεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και ο υφιστάμενος αναθεωρητισμός του Προέδρου Ερντογάν θα μετριαστεί. Βλέπουν τι συμβαίνει και αξιολογούν τις καταστάσεις. Θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν αποτολμήσουν την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση εναντίον της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλλιεργείται το κλίμα για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι «η χώρα μας, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής στην οικονομία. Χαρακτηριστικά, για κάθε 10 ευρώ αύξηση στο φυσικό αέριο, το κόστος στην εθνική οικονομία είναι 600 εκατ. ευρώ. Βέβαια, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, στο μέτρο του εφικτού, προκειμένου να προστατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το εισόδημα των νοικοκυριών».

Επιπλέον, ο Βουλευτής Ευβοίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και κινήθηκε έγκαιρα. Οι συμφωνίες με το Ισραήλ και την Γαλλία στα εξοπλιστικά αποδείχτηκαν χρήσιμες. Βασική προϋπόθεση της ειρήνης είναι η αμυντική θωράκιση και η ικανότητα αποτροπής. Έτσι, η χώρα μας αναδεικνύεται σε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την αποκλιμάκωση του πολέμου, ο Θανάσης Ζεμπίλης εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση γρήγορα. Πιθανότατα, αυτή η κατάσταση θα φτάσει έως το τέλος, μέχρι την υποταγή της Ουκρανίας, που θα σημαίνει ήττα και για την Ρωσία. Και λέω ήττα διότι η Ρωσία ήδη υφίσταται τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και απομόνωση σε διπλωματικό επίπεδο, συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν αναταράξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και αποσταθεροποιητικές τάσεις ως προς την ηγεσία Πούτιν. Επίσης, θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την μεταπολεμική διαχείριση μιας μεγάλης χώρας, όπως η Ουκρανία. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζεται ο διάλογος. Μένουν, έτσι, ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου να βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής για την έξοδο των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Ευβοίας στάθηκε στην αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο Ελληνικός λαός προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό και στην κινητοποίηση των Ελληνικών διπλωματικών αρχών για την προστασία των Ελλήνων ομογενών της Μαριούπολης. «Η προσφορά των Ελλήνων πολιτών είναι συγκινητική. Συγκινητικός είναι και ο αγώνας του Ελληνικού Προξενείου στη Μαριούπολη, με στόχο την προστασία των Ελλήνων ομογενών. Η χώρα μας είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί και να τους φιλοξενήσει, όπως και τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Για όσους δε χρειαστούν βίζα, αυτή θα βγει με διαδικασία εξπρές όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr