Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου 2024 – Οι αυξήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου 2024 – Οι αυξήσεις

Οι αυξήσεις μισθών που θα δοθούν το 2024 στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2024 θα δοθεί η πρόταση του υπουργού Εργασίας για το τελικό ποσοστό αύξησης των μισθών αφού πρώτα ξεκινήσει η διαδικασία στα τέλη Ιανουαρίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Θα μεσολαβήσει η κατάθεση προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για τη σύνταξη του τελικού πορίσματος.

Στα πορίσματά τους, οι φορείς θα λάβουν υπόψη τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης, που έχουν υποχωρήσει, εκτός από τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησαν τα ελληνικά ομόλογα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η μείωση της ανεργίας αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό, δημιουργούν θετικό πρόσημο για αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις των φορέων, προκειμένου τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, η αύξηση δεν μπορεί να υπολείπεται του 5%.

Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός από 780 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί στα 820 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και μεγαλύτερη αύξησηκαθώς, ανεξάρτητα από τα υπομνήματα των φορέων, τον τελικό λόγο έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο ως το 2027 ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος στα 1500 από περίπου 1.220 ευρώ σήμερα, μεικτά.

Χρειάζονται ετήσιες αυξήσεις 5%

Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι κατά μέσο όρο 5% από το 2024 ως και το 2027. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο μισθός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5,2%, από 780 θα ανέλθει στα 821 ευρώ το 2024, στα 863 ευρώ το 2025, στα 908 ευρώ το 2026 για να καταλήξει στα 955 ευρώ το 2027.

«Εμείς πάντα υποβάλαμε την πιο γενναιόδωρη πρόταση – επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γιώργος Καρανίκας – πιστεύοντας ότι η αύξηση των εισοδημάτων θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Φέτος όμως έχουμε το “αγκάθι” του φορολογικού, όπως πέρυσι είχαμε το πρόβλημα του αυξημένου κόστους της ενέργειας που εμποδίζει τις μικρές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν, αν ανέβει το μισθολογικό κόστος. Σε γενικές γραμμές, πάντως, μια αύξηση 5% δεν νομίζω να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».

Αυξήσεις μέσω τριετιών

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και λόγω των τριετιών που ξεπαγώνουν από την 1/1/2024 τόσο για τους πλήρως όσο και τους μερικώς απασχολουμένους, κατά αναλογία. Αν και φέτος το πλήθος των δικαιούχων δεν είναι μεγάλο, μόλις 100.000 άτομα, σε βάθος τριετίας, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 600.000-700.000 άτομα.

Οπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης «η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην ΕΡΓΑΝΗ και φαίνεται η προϋπηρεσία του, άρα όλα θα είναι ηλεκτρονικά. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα». Το ύψος του προστίμου για την επιχείρηση του παρανομεί είναι από 1.800 ως 8.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέγεθος της.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αυξήσεις που θα προσμετρηθούν από 1/1/2024 συνδέονται με την προϋπηρεσία που είχε σταματήσει να προσμετράται για την προσαύξηση των αποδοχών όλων των εργαζομένων μετά τις 14/2/2012 με το δεύτερο μνημόνιο.

Δηλαδή, ο πλήρους απασχόλησης μισθωτός που θα «κτίσει» μια τριετία μέσα στο 2024 θα πάρει 10% πάνω στα 780 ευρώ, δηλαδή αύξηση 78 ευρώ τον μήνα ή 1.092 ευρώ σε ετήσια βάση, με τους 14 μισθούς. Αντίστοιχα ο μερικώς απασχολούμενος με σύμβαση 390 ευρώ για 4ωρη εργασία θα πάρει, αν έχει τριετία μέσα στο 2024, προσαύξηση 39 ευρώ.

Όταν κτιστεί η πρώτη τριετία, ο μισθός θα ανέλθει στα 858 ευρώ, με τη δεύτερη θα φτάσει στα 936 ευρώ και μετά από 9 έτη προϋπηρεσίας, τρεις τριετίες, ο μισθός θα φτάσει στα 1.014 ευρώ.

Σε περιπτώσεις συλλογικών συμβάσεων, τα παραπάνω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr