Ανακύκλωση συσκευών: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση – Παράθυρο και για τους επιλαχόντες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση συσκευών: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση – Παράθυρο και για τους επιλαχόντες

Η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» είναι ενεργή από σήμερα, 22 Ιουλίου έως και τις 28/7/2022 - Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η αίτηση για να είναι δυνατή η εξέτασή της

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας. Συνολικά σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «καταρχήν επιλέξιμες».

Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με το νέο πρόγραμμα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά -έως και 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία.

 

Οι ενστάσεις θα υποβάλλοντος εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Συνεπώς, η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» είναι πλέον ενεργή από σήμερα και έως και τις 28/7/2022. Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

  • Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.
  • Το ΑΦΜ του αιτούντα.
  • Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Λόγω του ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολίτες για το πρόγραμμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος και να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.

Παράλληλα, στον ΑΝΤ1 μίλησε την Παρασκευή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου, την ευχέρεια των καταναλωτών να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να πληρώσουν πέναλτι, αλλά και για την διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος για την ανακύκλωση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών ψύξης / θέρμανσης.

Όπως επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας, μετά την μεγάλη απήχηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που ειχε ως αποτέλεσμα να ικανοποιηθεί 1 στις 6 αιτήσεις, η Κυβέρνηση διερευνά τα κατάλληλα εργαλεία για να διευρύνει το κονδύλι, ώστε να μπορέσουν σταδιακά και οι επιλαχόντες του προγράμματος να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες συσκευές τους.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί ποτέ στην χώρα. Είχε κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους, αλλά όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος είχαν την δυνατότητα να αιτηθούν να μπουν στο πρόγραμμα. Σταδιακά θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 νοικοκυριά που έκαναν αίτηση να μπορέσουν να αντικαταστήσουν παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους και να έχουν μείωση 30% και 40% στον λογαριασμό του ρεύματος», επεσήμανε ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίστηκε ότι «όλα τα τιμολόγια θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνει ο έλεγχος ότι όντως έγινε αγορά κάθε συσκευής. Για όποιο περιθώριο κέρδους είναι παραπάνω από το περιθώριο κέρδους που υπήρχε, μετά τις εκπτώσεις και τις προσφορές που έκανε η επιχείρηση το 2021, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και θα υπάρχει ποινή για όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και το πρόγραμμα. Έχουμε περάσει διάταξη στην Βουλή για αυτό».

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ακόμη πως την Δευτέρα, «θα ανακοινώσουν όλοι οι πάροχοι την καθαρή τιμή μονάδος κάθε κιλοβατώρας, ώστε χωρίς επικοινωνιακά τρικ και επικοινωνιακά παιχνίδια θα ξέρει ο καταναλωτής αυτό που τώρα δυσκολεύεται να μάθει, πόσο κοστίζει η μονάδα ρεύματος που καταναλώνει και να επιλέξει την συμφερότερη τιμή και πάροχο. Ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αζημίως, χωρίς ρήτρα και πέναλτι».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr